Klasyczna surówka obiadowa z białej kapusty
W
zasadzie, tytuł dzisiejszej potrawy mówi wszystko: to najbardziej klasyczna z
klasycznych surówek obiadowych, bardzo łatwa w wykonaniu, a przy tym niezwykle
smaczna i uniwersalna, pasuje bowiem do mnóstwa dań, zarówno mięsnych, rybnych,
jak i wegetariańskich. Bez problemu przechowuje się ją w lodówce do kilku dni,
zatem można przygotować ją również w większych ilościach.
1/2 główki małej kapusty - ok. 1/2 kg - ścisłe proporcje wagowe nie są najistotniejsze - sałatkę doprawiamy wg. własnego smaku
1 marchewka - obrana, starta na tarce
dressing
(składniki mieszamy):
1/3
szklanki oleju
3
łyżki białego octu winnego
1
łyżka cukru
1
łyżeczka soli
1/4
łyżeczki pieprzu
4
łyżki siekanego koperku
Kapustę bardzo drobno siekamy. Najlepiej zrobić to przy pomocy malaksera, ponieważ ręcznie jest to dość trudne. Można również użyć szatkownicy. Jak najdrobniejsze pocięcie kapusty jest istotne, ponieważ to właśnie zapewni surówce właściwy smak.
Rozdrobnioną kapustę przelewamy krótko na sicie 1 szklanką wrzątku. Dokładnie odsączamy i odciskamy wodę.
Następnie
dodajemy marchewkę i dressing. Surówkę dokładnie
mieszamy, próbujemy, i ostatecznie doprawiamy do smaku solą, cukrem bądź octem,
jeśli jest taka potrzeba. Odstawiamy na godzinę do lodówki, by surówka się
schłodziła, a smaki się połączyły.
Surówka
bez problemu wytrzyma w lodówce 3-4 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz