Ananas z wanilią na ciepło. Ciepła konfitura z ananasa.
Ananas na ciepło to idealny dodatek do śniadania - możemy podać
go np. z chrupiącymi tostami i twarożkiem. Świetnie sprawdzi się także jako
deser: solo, lub w towarzystwie gofrów, lodów czy budyniu. Jeśli zaś zawiniemy
go w naleśniki, mamy smaczny obiad.
1 mały ananas
1 łyżka masła
4 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1. Z ananasa odkrawamy liście oraz twardą dolną część.
Kroimy owoc na pół a następnie każdą polówkę na ćwiartki. Z każdej
ćwiartki odkrawamy twardy rdzeń oraz skrawamy skórkę.
Następnie kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5-1 cm.
2. W rondelku rozgrzewamy masło wraz z cukrem i esencją
waniliową. Dodajemy kawałki ananasa, mieszamy i zagotowujemy. Gdy owoc puści
trochę soku, oprószamy całość mąką i, mieszając, ponownie doprowadzamy do zagotowania.
Gotujemy 1-2 minuty, po czym podajemy z wybranymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz