Ananas z wanilią na ciepło. Ciepła konfitura z ananasa.

Ananas na ciepło to idealny dodatek do śniadania  -  możemy podać go np. z chrupiącymi tostami i twarożkiem. Świetnie sprawdzi się także jako deser: solo, lub w towarzystwie gofrów, lodów czy budyniu. Jeśli zaś zawiniemy go w naleśniki, mamy smaczny obiad.




1 mały ananas
1 łyżka masła
4 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1. Z ananasa odkrawamy liście oraz twardą dolną część. Kroimy owoc na pół a następnie każdą polówkę na ćwiartki.  Z każdej ćwiartki odkrawamy twardy rdzeń oraz skrawamy skórkę.


Następnie kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5-1 cm.

2. W rondelku rozgrzewamy masło wraz z cukrem i esencją waniliową. Dodajemy kawałki ananasa, mieszamy i zagotowujemy. Gdy owoc puści trochę soku, oprószamy całość mąką i, mieszając, ponownie doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy 1-2 minuty, po czym podajemy z wybranymi dodatkami.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu