Tarhoňa. Tarhonya – czeski sposób na złocisty makaron
Tarhoňa (tarhonya) to jeden z tych skromnych dodatków, które w czeskiej kuchni od lat mają swoje stałe miejsce. Przypomina nieco drobny makaron, ale przyrządza się go zupełnie inaczej – najpierw się go podsmaża, a dopiero potem gotuje, dzięki czemu zyskuje piękny złoty kolor i lekko orzechowy aromat.
W Czechach można kupić gotową tarhoňę niemal w każdym sklepie, natomiast w Polsce występuje pod różnymi nazwami: makaron tarty, makaron domowy tarty, kluski tarte, czasem makaron babuni lub makaron wiejski – zwykle w jajecznej wersji, robiony z mąki pszennej. Jeśli jednak nie uda się go znaleźć, to w awaryjnej sytuacji sprawdzi się także kuskus perłowy – choć to produkt wytwarzany zupełnie inaczej, sposób przygotowania może być zbliżony, i uzyskamy podobny smak.
Poniżej klasyczna czeska wersja – prosta, ale niesamowicie uniwersalna. Pasuje do gulaszu, duszonych warzyw, mięsa w sosie, ale też jako samodzielne danie z jajkiem lub twarogiem.
- Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy masło.
- Wsypujemy suchy makaron tarciuch i smażymy na średnim ogniu, często mieszając, aż ziarna zaczną się rumienić na złoto. Uwaga – łatwo je przypalić!
- Gdy makaron nabierze koloru, zalewamy go gorącą wodą lub bulionem – ostrożnie, bo będzie syczeć.
- Solimy do smaku, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10–12 minut, aż makaron wchłonie większość płynu i będzie miękki.
- Zostawiamy jeszcze na chwilę pod przykryciem, a przed podaniem można przemieszać widelcem, by oddzielić ziarenka.
Komentarze
Prześlij komentarz