Tom Kha Gai – aromatyczna tajska zupa kokosowa z kurczakiem

Tom Kha Gai to jedno z tych dań, które potrafią zaskoczyć już od pierwszej łyżki. Delikatnie kremowa, z wyraźnie cytrusowym aromatem i pikantnym tłem, łączy w sobie egzotyczne składniki w idealnej równowadze. To zupa, którą robi się szybko, a smakuje jak z dobrej tajskiej restauracji. Warto sięgnąć po kilka mniej typowych dodatków – jak trawa cytrynowa czy liście limonki kaffir – bo to właśnie one tworzą jej wyjątkowy charakter. Przepis bazowany na chef_zouheri na Instagramie.

100 ml śmietanki kokosowej
4 szklanki bulionu drobiowego
250 g piersi lub ud kurczaka, cienko pokrojonych
4–5 plasterków świeżego imbiru
2 łodygi trawy cytrynowej, rozgniecione i pokrojone
4–5 liści limonki kaffir (opcjonalnie, ale bardzo polecane)

2 zabki czosnku, obrane, posiekane

1 tajska papryczka chili, pokrojona (ilość według preferencji ostrości)
1 szklanka pieczarek lub boczniaków, pokrojonych
1–2 łyżki sosu rybnego (lub sojowego dla wersji wege)
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka cukru
świeża kolendra i posiekana dymka do podania

2 opakowania makaronu instant z "chińskich zupek"
  1. Baza aromatyczna:
    W średnim garnku zagotowujemy bulion, następnie wrzucamy imbir, trawę cytrynową i liście limonki kaffir. Gotujemy przez 5–7 minut, by bulion nabrał aromatu.

  2. Dodajemy cienko pokrojonego kurczaka oraz grzyby. Gotujemy przez ok. 7–8 minut – do momentu, aż mięso będzie miękkie i ugotowane.

  3. Wlewamy sos rybny lub sojowy, sok z limonki oraz ewentualnie cukier. Próbujemy i w razie potrzeby korygujemy smak – więcej soku z limonki dla kwaśności, więcej sosu rybnego dla słoności.

  4. Wlewamy śmietankę kokosową i delikatnie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia (śmietanka i mleko kokosowe mogą się zwarzyć przy zbyt wysokiej temperaturze).

  5. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  6. Na koniec: Dorzucamy do zupy papryczki chili i podajemy gorącą zupę z makaronem, posypaną świeżą kolendrą i dymką.

Zupa Tom Kha Gai najlepiej smakuje podana solo lub z porcją ryżu jaśminowego lub z makaronem.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.