Tom Kha Gai – aromatyczna tajska zupa kokosowa z kurczakiem
Tom Kha Gai to jedno z tych dań, które potrafią zaskoczyć już od pierwszej łyżki. Delikatnie kremowa, z wyraźnie cytrusowym aromatem i pikantnym tłem, łączy w sobie egzotyczne składniki w idealnej równowadze. To zupa, którą robi się szybko, a smakuje jak z dobrej tajskiej restauracji. Warto sięgnąć po kilka mniej typowych dodatków – jak trawa cytrynowa czy liście limonki kaffir – bo to właśnie one tworzą jej wyjątkowy charakter. Przepis bazowany na chef_zouheri na Instagramie.
2 zabki czosnku, obrane, posiekane
-
Baza aromatyczna:W średnim garnku zagotowujemy bulion, następnie wrzucamy imbir, trawę cytrynową i liście limonki kaffir. Gotujemy przez 5–7 minut, by bulion nabrał aromatu.
-
Dodajemy cienko pokrojonego kurczaka oraz grzyby. Gotujemy przez ok. 7–8 minut – do momentu, aż mięso będzie miękkie i ugotowane.
-
Wlewamy sos rybny lub sojowy, sok z limonki oraz ewentualnie cukier. Próbujemy i w razie potrzeby korygujemy smak – więcej soku z limonki dla kwaśności, więcej sosu rybnego dla słoności.
Wlewamy śmietankę kokosową i delikatnie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia (śmietanka i mleko kokosowe mogą się zwarzyć przy zbyt wysokiej temperaturze).
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na koniec: Dorzucamy do zupy papryczki chili i podajemy gorącą zupę z makaronem, posypaną świeżą kolendrą i dymką.
Zupa Tom Kha Gai najlepiej smakuje podana solo lub z porcją ryżu jaśminowego lub z makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz