Francuski sos cytrynowo-pietruszkowy jak z bistro
Sos ma w kuchni francuskiej rangę niemal świętości – to właśnie tam sztuka łączenia masła, wina, bulionów i ziół została wyniesiona do perfekcji. Dzisiejszy bohater to lekki, ale niezwykle aromatyczny sos cytrynowo-pietruszkowy, inspirowany klasycznymi bistro w całej Francji. Znajdziemy w nim podstawy francuskiej techniki: roux (czyli zasmażkę z masła i mąki), białe wino, esencjonalny bulion drobiowy, a wszystko to podbite świeżością skórki cytrynowej i natki pietruszki.
To prawdziwy kuchenny czarodziej, delikatny lekko cytrynowy. Nie przytłacza dania, a jedynie podkreśla jego smak. Doskonale pasuje do pieczonego lub grillowanego kurczaka, ryby (szczególnie dorsza, pstrąga czy soli), a nawet do warzyw takich jak szparagi, ziemniaki, brokuł, marchew czy kalafior. Można też podać go jako delikatny akcent do pieczonych klopsików drobiowych albo jako lekki sos do kasz, np. bulguru czy kuskusu.
To idealny przepis, kiedy chcecie zrobić coś prostego, ale z odrobiną kuchennej klasy. Francuski sos, który smakuje jak z bistro – a robi się go w kilka minut.
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
120 ml (1/2 szklanki) białego wytrawnego wina
250 ml (1 szklanka) bulionu z kurczaka lub rosołu
Skórka z połowy cytryny
1-2 łyżki świeżej pietruszki, drobno posiekanej
Czarny pieprz - odrobina do smaku
Sól - w razie potrzeby, najpierw spróbujcie!
1. W małym rondelku roztapiamy masło na średnim ogniu. Dodajemy mąkę i gotujemy przez 1 minutę, aby powstała zasmażka. Powoli dodajemy białe wino, ciągle mieszając, i gotujemy przez 1-2 minuty. Stopniowo wlemamy bulion, mieszając.
2. Gotujemy sos na małym ogniu przez około 5 minut, mieszając, aż lekko zgęstnieje. Dodajemy skórkę z cytryny, natkę pietruszki i czarny pieprz. Teraz trzeba już tylko skosztować i w razie potrzeby doprawić solą.
Komentarze
Prześlij komentarz