Ris Casimir. Kurczak w owocowym curry po szwajcarsku

Ris Casimir to danie, które narodziło się w latach 50. XX wieku w Szwajcarii, a dokładnie w restauracji sieci Mövenpick. Jego twórcą był szef kuchni Ulrich J. Kastenholz, który zainspirowany kuchnią azjatycką stworzył potrawę łączącą europejską delikatność z egzotycznymi dodatkami. Kurczak w łagodnym sosie curry, podany z ryżem, bananem, ananasem, rodzynkami i prażonymi migdałami, szybko stał się kulinarnym przebojem w całym kraju. Choć Ris Casimir może dziś uchodzić za danie retro, jego wyjątkowe połączenie smaków wciąż robi wrażenie. To prosta i efektowna potrawa, która sprawdza się zarówno na co dzień, jak i od święta.


500 g piersi z kurczaka
1 łyżka masła klarowanego lub oleju
1 mała cebula
1–2 łyżeczki łagodnego curry
200 ml śmietanki 30%
100 ml bulionu drobiowego
1 łyżeczka mąki pszennej lub kukurydzianej
1 dojrzały banan
3–4 plastry ananasa (z puszki lub świeżego)
1–2 łyżki rodzynek
2–3 łyżki słupków migdałowych
sól, biały pieprz

Do podania:

ryż jaśminowy lub basmati


  1. Kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej. Wrzucamy cebulę i szklimy ją przez kilka minut.
  2. Dodajemy curry i smażymy przez chwilę, aż zacznie intensywnie pachnieć. Dorzucamy kurczaka i smażymy, aż mięso się zetnie.
  3. Wlewamy bulion oraz śmietankę, dodajemy rodzynki i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.
  4. Mąkę rozrabiamy w odrobinie wody i zagęszczamy nią sos. Dodajemy pokrojonego banana i ananasa – delikatnie mieszamy, podgrzewamy krótko, nie doprowadzając do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
  5. Migdały prażymy na suchej patelni na złoto - uwaga, będą gorące! Podajemy z ugotowanym ryżem, posypujemy migdałami i – opcjonalnie – dekorujemy świeżą miętą.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.