Ryż cytrynowy po grecku
Jeśli szukacie prostego, ale wyjątkowo smacznego dodatku do mięs, ryb czy warzyw z grilla, ten ryż cytrynowy będzie strzałem w dziesiątkę. Ten prosty, a zarazem niezwykle aromatyczny dodatek to ukłon w stronę kuchni greckiej, gdzie świeżość i prostota idą w parze z wyrazistym Świetnie komponuje się z kuchnią śródziemnomorską, ale pasuje też do codziennego obiadu, do dań z drobiu, ryb, czy bezmięsnych.
150 g ryżu długoziarnistego (np. basmati)
1 łyżka masła (lub oliwy)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny
300 ml wody (lub bulionu warzywnego/drobiowego)
1/2 łyżeczki soli, jeśli nie używacie bulionu. Jeśli używacie-sól do smaku
1–2 łyżki drobno posiekanego koperku
1. Ryż płuczemy na sitku pod zimną wodą.
2. W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy ryż i smażymy 1–2 minuty, aż lekko się zeszkli.
Dodajemy wodę lub bulion, sól, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy.
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn (ok. 12–15 minut).
Zdejmujemy z ognia, dodajemy koperek, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz