Ryż cytrynowy po grecku

Jeśli szukacie prostego, ale wyjątkowo smacznego dodatku do mięs, ryb czy warzyw z grilla, ten ryż cytrynowy będzie strzałem w dziesiątkę. Ten prosty, a zarazem niezwykle aromatyczny dodatek to ukłon w stronę kuchni greckiej, gdzie świeżość i prostota idą w parze z wyrazistym  Świetnie komponuje się z kuchnią śródziemnomorską, ale pasuje też do codziennego obiadu, do dań z drobiu, ryb, czy bezmięsnych.


150 g ryżu długoziarnistego (np. basmati)

1 łyżka masła (lub oliwy)

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka skórki z cytryny

300 ml wody (lub bulionu warzywnego/drobiowego)

1/2 łyżeczki soli, jeśli nie używacie bulionu. Jeśli używacie-sól do smaku

1–2 łyżki drobno posiekanego koperku 


1. Ryż płuczemy na sitku pod zimną wodą.

2. W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy ryż i smażymy 1–2 minuty, aż lekko się zeszkli.

Dodajemy wodę lub bulion, sól, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy.

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn (ok. 12–15 minut).

Zdejmujemy z ognia, dodajemy koperek, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.