Klopsiki po marokańsku

Wyobraźcie sobie połączenie domowego komfortu z egzotyczną nutą, która niesie myślami w stronę rozgrzanych słońcem ulic Marrakeszu. Klopsiki po marokańsku to danie, które łączy prostotę przygotowania z bogactwem aromatów – rozgrzewających, lekko słodkich i subtelnie pikantnych. Sos pomidorowy z dodatkiem rodzynek i przypraw tworzy aromatyczne tło dla soczystych klopsików. Choć inspirowane tradycyjnymi smakami Maghrebu, świetnie odnajdą się również w mniej oczywistych zestawieniach. Oczywiście, klasycznie podane z kuskusem, pitą czy plackiem naan będą smakować znakomicie. Ale spróbujcie ich też gruboziarnistą kaszą jaglaną z miętą albo nawet  w bułce jako orientalny street food z kleksem jogurtu i odrobiną piklowanej cebuli. To danie daje mnóstwo przestrzeni na interpretację – i na pewno nie ma tu miejsca na nudę.

 




500g mielonego mięsa wołowego, z kurczaka lub mieszanego pół na pół wołowina i kurczak

1 cebula – obrana, bardzo drobno posiekana lub starta na tarce

1 jajko

4 łyżki siekanej natki pietruszki

2 łyżki siekanej natki kolendry

1 łyżeczka startego na tarce imbiru

1 łyżeczka mielonego kuminu (kmnin rzymski, nie kminek)

1/4łyżeczki pieprzu cayenne

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Sól i pieprz – do smaku

Ok.4 łyżki bułki tartej

 

Olej do smażenia

 

Sos:

1 puszka pomidorów krojonych

1 cebula – obrana, bardzo drobno posiekana

2 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

1 papryka czerwona – pokrojona w dużą kostkę

1 łyżeczki startego na tarce imbiru

¼ szklanki rodzynek

1 łyżeczka mielonego kuminu (kmnin rzymski, nie kminek)

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka siekanej natki kolendry

1 łyżka siekanej natki pietruszki

Sól i pieprz – do smaku

 

  1. Wszystkie składniki na klopsiki wyrabiamy dokładnie, dosypując po trochu tartą bułkę – tylko tyle, by masa była spójna i pozwalała się formować w małe klopsiki. Klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano, po czym zdejmujemy z patelni.
  2. Na tej samej patelni podsmażamy na złoto cebulę. Dodajemy czosnek, imbir, pomidory i resztę składników sosu oprócz świeżych natek. Zagotowujemy, i dodajemy klopsiki. Potrawę dusimy na małym ogniu, ok. 15-20 minut, aż klopsiki się ugotuję a sos zgęstnieje. Wówczas dodajemy natkę i ostatecznie doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, lub dodatkowym pieprzem cayenne, jeśli chcemy, by danie było ostrzejsze.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.