Puszyste ciasto jogurtowo-maślankowe z borówkami i cytrynowym lukrem

To jedno z tych ciast, które robi się szybko i bez stresu, a efekt zachwyca delikatnością, wilgotnością i pięknym zapachem cytryny. Soczyste borówki zatopione w miękkim cieście oraz cienki lukier cytrynowy tworzą idealną całość — prostą, a jednocześnie wyjątkową.

Składniki (forma keksowa ok. 11 × 25 cm):

Na ciasto:

2 jajka

150 g cukru

75 ml jogurtu naturalnego

75 ml maślanki

100 ml oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego)

skórka otarta z 1 cytryny

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

250 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

150 g świeżych borówek

1 łyżka mąki (do obtoczenia borówek)

Na lukier:

ok. 100 g cukru pudru

1,5–2 łyżki soku z cytryny


1. Piekarnik nagrzewamy do 175°C (góra–dół). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i oprószamy mąką.

2. W dużej misce mieszamy jajka z cukrem — tylko do połączenia (nie ubijamy). Dodajemy jogurt, maślankę, olej, skórkę z cytryny i wanilię. Mieszamy.

3. W osobnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy suche składniki do mokrych i krótko mieszamy, tylko do połączenia — nie za długo, żeby ciasto pozostało lekkie.

4. Borówki delikatnie mieszamy z łyżką mąki (dzięki temu nie opadną na dno). Dodajemy je do ciasta i ostrożnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wyrównujemy wierzch.

Pieczemy przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjmujemy z formy.

5. Przygotowujemy lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej, lekko lejącej konsystencji. Polewamy lekko ciepłe ciasto i zostawiamy do zastygnięcia. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.