Puszyste ciasto jogurtowo-maślankowe z borówkami i cytrynowym lukrem
To jedno z tych ciast, które robi się szybko i bez stresu, a efekt zachwyca delikatnością, wilgotnością i pięknym zapachem cytryny. Soczyste borówki zatopione w miękkim cieście oraz cienki lukier cytrynowy tworzą idealną całość — prostą, a jednocześnie wyjątkową.
Składniki (forma keksowa ok. 11 × 25 cm):
Na ciasto:
2 jajka
150 g cukru
75 ml jogurtu naturalnego
75 ml maślanki
100 ml oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g świeżych borówek
1 łyżka mąki (do obtoczenia borówek)
Na lukier:
ok. 100 g cukru pudru
1,5–2 łyżki soku z cytryny
1. Piekarnik nagrzewamy do 175°C (góra–dół). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i oprószamy mąką.
2. W dużej misce mieszamy jajka z cukrem — tylko do połączenia (nie ubijamy). Dodajemy jogurt, maślankę, olej, skórkę z cytryny i wanilię. Mieszamy.
3. W osobnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy suche składniki do mokrych i krótko mieszamy, tylko do połączenia — nie za długo, żeby ciasto pozostało lekkie.
4. Borówki delikatnie mieszamy z łyżką mąki (dzięki temu nie opadną na dno). Dodajemy je do ciasta i ostrożnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wyrównujemy wierzch.
Pieczemy przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjmujemy z formy.
5. Przygotowujemy lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej, lekko lejącej konsystencji. Polewamy lekko ciepłe ciasto i zostawiamy do zastygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz