Kurczak jak z francuskiego bistro – z chrupiącą skórką i cytrynowo-pietruszkowym sosem. Skrzydełka a la bistro

Ten przepis to ukłon w stronę klasyki – domowy kurczak pieczony z ziołami w stylu, jakim serwują w małych francuskich bistrach, gdzie na talerzu zawsze jest prosto, ale wyjątkowo smacznie. Czasem wystarczy kilka składników – czosnek, cytryna, rozmaryn, tymianek i dobre masło – by z pozoru zwykłe skrzydełka czy udka zmieniły się w danie godne niedzielnego obiadu. To, co jednak wynosi ten przepis na wyższy poziom, to sos cytrynowo-pietruszkowy. Jasny, aksamitny, lekki, a jednocześnie pełen głębi. Dodatek skórki z cytryny i świeżej natki pietruszki sprawia, że sos jest rześki, świeży i znakomicie łączy się z mięsem, pieczonymi ziemniakami czy zielonymi warzywami, nie przytłaczając, tylko podkreślając smak.

Można użyć skrzydełek, udek, a nawet całego kurczaka – czasy pieczenia podaję pod przepisem.

1 kg skrzydełek z kurczaka (lub małych udek, opcjonalnie)

Skórka z 1 cytryny

2 ząbki czosnku, rozdrobnione

2 łyżki świeżego rozmarynu, drobno posiekanego

2 łyżeczki suszonego tymianku

1,5 łyżeczki soli (lub więcej, do smaku)

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

2 łyżki oliwy z oliwek

Sos:

łyżka masła

1 łyżka mąki

120 ml (1/2 szklanki) białego wytrawnego wina

250 ml (1 szklanka) bulionu z kurczaka lub rosołu

Skórka z połowy cytryny

1-2 łyżki świeżej pietruszki, drobno posiekanej

Czarny pieprz - odrobina do smaku

Sól - w razie potrzeby, najpierw spróbujcie!


1. Marynowanie kurczaka: W dużej misce mieszamy skrzydełka kurczaka lub podudzia ze skórką z cytryny, czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (lub na całą noc).

2. Pieczenie kurczaka: Rozgrzewamy piekarnik. Mięso układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Aby uzyskać bardziej chrupiącą skórkę, po upieczeniu uruchamiamy funkcję grill, i pieczemy przez 2-3 minuty, bardzo pilnując, by się nie przypaliło.

- Skrzydełka: temp.220 st.C. Najpierw 15 minut na jednej stronie, potem odwracamy na drugą stronę, i pieczemy kolejne 15 minut. Na koniec opcjonalnie rumienimy funkcją grill.

- Podudzia, ćwiartki: Mięso umieczczamy w ZAMYKANYM pokrywką naczyniu do pieczenia, podlewamy 50ml wody. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy (pod przykryciem) 1 godz 15 min w 180st.C (czas liczony od momentu osiągnięcia temp.180st.). Potem odkrywamy i rumienimy funkcją grill.

- Cały kurczak: klik-metoda pieczenia.

Sos:

1. W małym rondelku roztapiamy masło na średnim ogniu. Dodajemy mąkę i gotujemy przez 1 minutę, aby powstała zasmażka. Powoli dodajemy białe wino, ciągle mieszając, i gotujemy przez 1-2 minuty. Stopniowo wlemamy bulion, mieszając.

2. Gotujemy sos na małym ogniu przez około 5 minut, mieszając, aż lekko zgęstnieje. Dodajemy skórkę z cytryny, natkę pietruszki i czarny pieprz. Teraz trzeba już tylko skosztować i w razie potrzeby doprawić solą.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.