Pierogi inaczej: zapiekanka z pierogami, warzywami i serem
Czy pierogi można podać w zupełnie inny sposób? Oczywiście! Choć w Polsce najczęściej jemy je gotowane lub smażone, inspirując się niemiecką tradycją zapiekanek, stworzyłam przepis, który nadaje im nowy charakter. W tej wersji pierogi łączą się z delikatnie słodko-kwaśnymi warzywami inspirowanymi włoskim sosem agrodolce i zapiekanym serem, tworząc danie pełne smaku i aromatu. To świetny sposób na wykorzystanie pierogów z poprzedniego dnia i wprowadzenie do kuchni odrobiny kulinarnej odmiany.
400 g pierogów z mięsem, ze szpinakiem, z soczewicą, lub ruskich (do tej potrawy pasuje większość wytrawnych pierogów, poza takimi z kiszona kapustą i grzybami)
½ główki (ok. 400 g) małej kapusty włoskiej lub białej – pokrojonej w niedużą kostkę ok. 2x2 cm
1 papryka czerwona – pokrojona w kostkę 2x2 cm
1 duża cebula – obrana, podobnie pokrojona
1 mały ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany
6 łyżek octu z białego wina
3 łyżki wody
2 łyżki cukru
Sól i świeżo mielony czarny pierz – do smaku
Olej do smażenia
Ok. ½ szklanki startego sera żółtego, najlepiej twardej mozzarelli
1. Jeśli używamy kupnych pierogów, gotujemy je zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy.
2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy nieduża ilość oleju. Pokrojone warzywa wrzucamy na patelnię. Smażymy, mieszając, aż objętość kapusty zacznie się zmniejszać. Gdy kapusta i cebula będą już szkliste i miejscami przyrumienione, dodajemy ocet, wodę i cukier. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli po wymieszaniu warzyw z octem, wodą i cukrem uznacie, że jest zbyt sucho, można dodać jeszcze odrobinę wody lub octu. Sos powinien mieć delikatną nutę słodko-kwaśną, ale też nie można przesadzić z jago ilością, by danie nie zaczęło pływać.
3. W naczyniu do zapiekania układamy połowę kapusty, na niej kładziemy ugotowane pierogi, przykrywamy drugą połową kapusty. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. Aż ser się roztopi i będzie rumiany, ok. 10-15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz