Kurczak Vindaloo
Kurczak Vindaloo to danie, które ma w sobie ogień portugalskiego temperamentu i głębię indyjskiej przyprawowej magii. Choć jego nazwa może brzmieć egzotycznie, historia jest dość swojska – to kulinarny efekt spotkania portugalskich marynarzy z lokalną kuchnią indyjskiego regionu Goa. Oryginalnie przyrządzano je z wieprzowiny marynowanej w winie i czosnku (vinha d’alhos), ale z czasem lokalne składniki, przyprawy i techniki nadały potrawie zupełnie nowy wymiar. Klucz do sukcesu? Marynata. To ona buduje fundament smaku – pełnego ciepła przypraw, soczystej świeżości czosnku, cytryny i ostrości chili. Danie powinno być wyraźne, wyraziste i intensywne, z dobrze zbalansowaną nutą kwaśną i słodką.
Najczęściej serwowany z ryżem basmati lub chlebkami naan, kurczak vindaloo dobrze czuje się także w mniej oczywistych towarzystwach. Spróbujcie podać go z pieczonym batatem, kremową kaszą jaglaną lub z cienko pokrojoną surówką z czerwonej kapusty z miętą i limonką. Można go także zawinąć w pszenny placek z jogurtem i zieleniną, tworząc swoisty vindaloo wrap. To danie ma duszę i temperament – i chętnie pokaże się w różnych wcieleniach.
500 g mięsa z udek kurczaka, bez kości – pokrojone w dużą kostkę
1 cebula – obrana, posiekana w kostkę
1 papryka czerwona – pokrojona w dużą kostkę
1 łyżeczka nasion białej gorczycy
1 łyżka cukru
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
250 ml buliony drobiowego lub wody
1 łyżeczka przyprawy garam masala
Olej do smażenia
Marynata – składniki mieszamy:
3 łyżki oleju o neutralnym smaku
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżka soku z cytryny
4 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki startego na tarce imbiru
1,5 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki mielonych goździków
Chili – do smaku, ilość wg upodobań
Sól – do smaku
- Składniki marynaty mieszamy. Miso obtaczamy dokładnie w marynacie, odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
- W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy gorczycę. Gdy nasionka zaczną pękać, dodajemy cebulę, paprykę imbir i cukier. Smażymy, mieszając, aż cebula będzie przyrumieniona. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Smażymy, mieszając, aż będzie złoty.
- Wówczas zalewamy potrawę bulionem i dusimy na małym ogniu przez 20-23 minut, aż mięso będzie całkowicie ugotowane, a sos zgęstnieje.
- Dodajemy gram masalę, mieszamy. Danie doprawiamy do smaku octem, cukrem i/lub solą. Potrawa powinna mieś wyrazisty smak.
Komentarze
Prześlij komentarz