Kurczak Vindaloo

Kurczak Vindaloo to danie, które ma w sobie ogień portugalskiego temperamentu i głębię indyjskiej przyprawowej magii. Choć jego nazwa może brzmieć egzotycznie, historia jest dość swojska – to kulinarny efekt spotkania portugalskich marynarzy z lokalną kuchnią indyjskiego regionu Goa. Oryginalnie przyrządzano je z wieprzowiny marynowanej w winie i czosnku (vinha d’alhos), ale z czasem lokalne składniki, przyprawy i techniki nadały potrawie zupełnie nowy wymiar. Klucz do sukcesu? Marynata. To ona buduje fundament smaku – pełnego ciepła przypraw, soczystej świeżości czosnku, cytryny i ostrości chili. Danie powinno być wyraźne, wyraziste i intensywne, z dobrze zbalansowaną nutą kwaśną i słodką.

Najczęściej serwowany z ryżem basmati lub chlebkami naan, kurczak vindaloo dobrze czuje się także w mniej oczywistych towarzystwach. Spróbujcie podać go z pieczonym batatem, kremową kaszą jaglaną lub z cienko pokrojoną surówką z czerwonej kapusty z miętą i limonką. Można go także zawinąć w pszenny placek z jogurtem i zieleniną, tworząc swoisty vindaloo wrap. To danie ma duszę i temperament – i chętnie pokaże się w różnych wcieleniach.

 



500 g mięsa z udek kurczaka, bez kości – pokrojone w dużą kostkę

1 cebula – obrana, posiekana w kostkę

1 papryka czerwona – pokrojona w dużą kostkę

1 łyżeczka nasion białej gorczycy

1 łyżka cukru

1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego

250 ml buliony drobiowego lub wody

1 łyżeczka przyprawy garam masala

Olej do smażenia

 

Marynata – składniki mieszamy:

3 łyżki oleju o neutralnym smaku

2 łyżki octu z białego wina

1 łyżka soku z cytryny

4 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę

2 łyżeczki startego na tarce imbiru

1,5 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

1,5 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki mielonych goździków

Chili – do smaku, ilość wg upodobań

Sól – do smaku

 

  1. Składniki marynaty mieszamy. Miso obtaczamy dokładnie w marynacie, odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy gorczycę. Gdy nasionka zaczną pękać, dodajemy cebulę, paprykę imbir i cukier. Smażymy, mieszając, aż cebula będzie przyrumieniona. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Smażymy, mieszając, aż będzie złoty.
  3. Wówczas zalewamy potrawę bulionem i dusimy na małym ogniu przez 20-23 minut, aż mięso będzie całkowicie ugotowane, a sos zgęstnieje.
  4. Dodajemy gram masalę, mieszamy. Danie doprawiamy do smaku octem, cukrem i/lub solą. Potrawa powinna mieś wyrazisty smak.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.