Domowy haggis – prosty przepis inspirowany smakiem Edynburga
Zakochałam się w haggisie podczas podróży do Edynburga. Ten tradycyjny szkocki przysmak smakuje zaskakująco znajomo – szczególnie jeśli lubicie dobrą, domową kaszankę. Ten uproszczony przepis to wersja idealna na domowy obiad – bez skomplikowanego przygotowywania, za to pełna głębokiego smaku i aromatycznych przypraw.
Ten haggis przygotujecie szybko i prosto, bez specjalnych składników – wszystko znajdziecie w zwykłym sklepie. To danie rozgrzewające, sycące i zaskakująco uniwersalne – świetnie pasuje do puree z ziemniaków i warzyw, ale równie dobrze sprawdzi się po prostu z kromką chleba. Przepis wg carollinecooking.com.
200 g wątróbek drobiowych400g mielonego mięsa wołowego
1 cebula – obrana, bardzo drobno posiekana
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
4 ziarna ziela angielskiego – drobno utłuczonego w moździerzu
2 łyżeczki tymianku
½ łyżeczki cynamonu
100 ml kaszy jęczmiennej
1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego Sól-do smaku
1 łyżeczka masła
olej do smażenia
1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.C.
2.Na niedużej ilości rozgrzanego oleju obsmażamy wątróbki z obu stron na złowto. Zdejmujemy z patelni.
3. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy mielone mięso. Smażymy, mieszając, aż mięso ładnie podzieli się na grudki. Dodajemy przyprawy. Mieszamy, i smażymy, aż mięso będzie brązowe.
4. W międzyczasie jak najdrobniej siekamy w kostkę podsmażone wcześniej wątróbki. Dodajemy na patelnię do usmażonego mięsa wraz z 1 łyżeczką masła. Mieszamy, dodajemy kaszę i bulion. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem – potrawa powinna być pieprzna i wyrazista w smaku. Gotujemy razem 5 minut na małym ogniu.
5.Przekładamy całość do naczynia do zapiekania. Zapiekamy 30 min.pod przykryciem, a potem jeszcze ok. 10 min. bez przykrycia, by wierzch zrobił się chrupiący.
Komentarze
Prześlij komentarz