Skandynawska sałatka z kaszy pęczak
Jeśli szukacie ciekawej, ale prostej w przygotowaniu sałatki na bazie kaszy, ta propozycja może Was zaskoczyć. Z pozoru prosta, a jednak pełna charakteru: łączy kaszę z wyrazistym sosem i dodatkami, które nadają jej świeżości i lekkości. Idealna na lunch, piknik albo jako ciekawa przystawka do dań mięsnych, rybnych lub z grilla.
1 szklanka kaszy pęczak
ok. 1/2 szklanki ogórków z sałatki szwedzkiej - pokrojonych na pół lub w paski
½ lub całość czerwonej cebuli - drobno siekamy
2–3 łyżki posiekanego koperku
Dressing:
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka musztardy stołowej
1 łyżeczka miodu
½ łyżeczki curry
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól i pieprz do smaku
- Gotujemy pęczak w osolonej wodzie do miękkości (około 20 minut), następnie odcedzamy i studzimy.
- W tym czasie przygotowujemy dressing: w miseczce mieszamy obie musztardy z miodem, curry, olejem oraz solą i pieprzem.
- Do przestudzonej kaszy dodajemy ogórki, cebulę i koperek. Wlewamy dressing i dokładnie wszystko mieszamy.
- Odstawiamy sałatkę na minimum 15 minut, a najlepiej schładzamy ją w lodówce – wtedy smaki najlepiej się połączą.
Komentarze
Prześlij komentarz