Duszona czerwona kapusta. Blaukraut, Rotkohl.

Duszoną czerwoną kapustę przyprawianą octem, jabłkiem i przyprawami przygotowywano w Niemczech już od czasów średniowiecza. W wersji z owocami i winem stała się popularna szczególnie w południowych Niemczech i Austrii jako dodatek do mięsnych dań świątecznych i niedzielnych obiadów. W zależności od regionu używa się nazw Rotkohl, Blaukraut lub Rotkraut, co wynika z lokalnych różnic w sposobie zakwaszania – kapusta może przybrać kolor od fioletowego po niemal niebieski. Duszona czerwona kapusta z jabłkiem i borówką to klasyka kuchni bawarskiej, której nie może zabraknąć obok pieczeni czy knedli. Słodko-kwaśna, aromatyczna i pełna głębi smaku dzięki winu, owocom, o lekko korzennym smaku– świetnie komponuje się z pieczoną wieprzowiną, kurczakiem, kaczką, zrazami, a nawet prostą karkówką z piekarnika. Sprawdza się też jako dodatek do klusek śląskich, ziemniaczanych knedli czy nawet kaszy. To prosty sposób, by zwykłą kapustę zamienić w coś naprawdę wyjątkowego.

1/2 małej czerwonej kapusty (ok. 500–600 g), drobno poszatkowana

1 mała cebula, drobno posiekana

2 czubate łyżki jabłek na szarlotkę,ze słoika (lub 1 jabłko surowe, starte na tarce-grube oczka)

1,5–2 łyżki borówki czerwonej (brusznicy) ze słoiczka

1–1,5 łyżki cukru (biały lub brązowy)

100 ml czerwonego wina

1 łyżka octu winnego lub jabłkowego

1 liść laurowy

2–3 goździki

1 łyżka masła lub oleju do smażenia

Sól i świeżo mielony pieprz do smaku


1. W dużym rondlu rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż się zeszkli. Wsypujemy cukier i lekko go karmelizujemy (1–2 minuty), mieszając.

2. Dodajemy kapustę, borówki i jabłka, mieszamy dokładnie. Wlewamy wino i ocet, dodajemy liść laurowy i goździki. Mieszamy.

3. Przykrymamy i dusimy na małym ogniu ok. 40 minut, mieszając co jakiś czas. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.

Pod koniec próbujemy - doprawiamy do smaku solą i pieprzem, można dodać jeszcze odrobinę borówki lub octu, jeśli trzeba wyrównać smak. Kapusta jest w smaku winna, słodko-kwaśna.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.