Duszona czerwona kapusta. Blaukraut, Rotkohl.
Duszoną czerwoną kapustę przyprawianą octem, jabłkiem i przyprawami przygotowywano w Niemczech już od czasów średniowiecza. W wersji z owocami i winem stała się popularna szczególnie w południowych Niemczech i Austrii jako dodatek do mięsnych dań świątecznych i niedzielnych obiadów. W zależności od regionu używa się nazw Rotkohl, Blaukraut lub Rotkraut, co wynika z lokalnych różnic w sposobie zakwaszania – kapusta może przybrać kolor od fioletowego po niemal niebieski. Duszona czerwona kapusta z jabłkiem i borówką to klasyka kuchni bawarskiej, której nie może zabraknąć obok pieczeni czy knedli. Słodko-kwaśna, aromatyczna i pełna głębi smaku dzięki winu, owocom, o lekko korzennym smaku– świetnie komponuje się z pieczoną wieprzowiną, kurczakiem, kaczką, zrazami, a nawet prostą karkówką z piekarnika. Sprawdza się też jako dodatek do klusek śląskich, ziemniaczanych knedli czy nawet kaszy. To prosty sposób, by zwykłą kapustę zamienić w coś naprawdę wyjątkowego.
1/2 małej czerwonej kapusty (ok. 500–600 g), drobno poszatkowana
1 mała cebula, drobno posiekana
2 czubate łyżki jabłek na szarlotkę,ze słoika (lub 1 jabłko surowe, starte na tarce-grube oczka)
1,5–2 łyżki borówki czerwonej (brusznicy) ze słoiczka
1–1,5 łyżki cukru (biały lub brązowy)
100 ml czerwonego wina
1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
1 liść laurowy
2–3 goździki
1 łyżka masła lub oleju do smażenia
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
1. W dużym rondlu rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż się zeszkli. Wsypujemy cukier i lekko go karmelizujemy (1–2 minuty), mieszając.
2. Dodajemy kapustę, borówki i jabłka, mieszamy dokładnie. Wlewamy wino i ocet, dodajemy liść laurowy i goździki. Mieszamy.
3. Przykrymamy i dusimy na małym ogniu ok. 40 minut, mieszając co jakiś czas. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.
Pod koniec próbujemy - doprawiamy do smaku solą i pieprzem, można dodać jeszcze odrobinę borówki lub octu, jeśli trzeba wyrównać smak. Kapusta jest w smaku winna, słodko-kwaśna.
Komentarze
Prześlij komentarz