Ziemniaki zapiekane w szynce

Czy jest coś bardziej komfortowego niż zapiekane ziemniaki? Połączenie kremowego sosu śmietanowo-serowego z chrupiącą, wędzoną szynką tworzy danie, które zachwyca prostotą i głębią smaku. Inspiracją były klasyczne niemieckie i alpejskie zapiekanki, gdzie ziemniaki często łączy się z dojrzewającą szynką i delikatnym, kremowym sosem. To idealna propozycja na sycący obiad lub kolację – prosta w przygotowaniu, ale z efektem wow.

 


10 małych ziemniaków – obranych przekrojonych na pół, podgotowanych w osolonej do 2/3 miękkości, odcedzonych

20 plastrów szynki wędzonej surowej, typu szynki szwarcwaldzkiej lub prosciutto. Można także użyć wędzonego surowego boczku w plastrach

 

Sos:

100 g serka topionego

200 ml śmietanki UHT 12% - słodkiej śmietanki, nie kwaśnej śmietany

100 ml mleka

1 łyżka siekanej natki pietruszki

1 łyżka siekanego koperku

Szczypta gałki muszkatołowej

Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

 

Każdą połówkę ziemniaka owijamy plastrem szynki lub boczku. Układamy w naczyniu do zapiekania.

 

W rondelku rozpuszczamy serek topiony w śmietance, z mlekiem, mieszając. Dodajemy zioła i przyprawiamy do smaku. Tak przygotowanym sosem zalewamy ziemniaki.

 

Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 25 minut.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.