Ziemniaki zapiekane w szynce
Czy jest coś bardziej komfortowego niż zapiekane ziemniaki? Połączenie kremowego sosu śmietanowo-serowego z chrupiącą, wędzoną szynką tworzy danie, które zachwyca prostotą i głębią smaku. Inspiracją były klasyczne niemieckie i alpejskie zapiekanki, gdzie ziemniaki często łączy się z dojrzewającą szynką i delikatnym, kremowym sosem. To idealna propozycja na sycący obiad lub kolację – prosta w przygotowaniu, ale z efektem wow.
10 małych ziemniaków – obranych przekrojonych na pół, podgotowanych w osolonej do 2/3 miękkości, odcedzonych
20 plastrów szynki wędzonej surowej, typu szynki szwarcwaldzkiej lub prosciutto. Można także użyć wędzonego surowego boczku w plastrach
Sos:
100 g serka topionego
200 ml śmietanki UHT 12% - słodkiej śmietanki, nie kwaśnej śmietany
100 ml mleka
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżka siekanego koperku
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
Każdą połówkę ziemniaka owijamy plastrem szynki lub boczku. Układamy w naczyniu do zapiekania.
W rondelku rozpuszczamy serek topiony w śmietance, z mlekiem, mieszając. Dodajemy zioła i przyprawiamy do smaku. Tak przygotowanym sosem zalewamy ziemniaki.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz