Surówka z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym
Surówka z czerwonej kapusty to jeden z tych dodatków, które od lat nie wychodzą z mody. Kiedyś częściej serwowana w wersji octowej, dziś coraz częściej pojawia się w łagodniejszej, kremowej odsłonie, pełnej świeżych ziół i kontrastów smakowych. To danie, które świetnie odnajduje się zarówno przy tradycyjnym obiedzie, jak i na stole pełnym nowoczesnych inspiracji. Chrupiąca, wyrazista, z lekkim pazurem – idealna, by dodać koloru i smaku nawet najprostszemu posiłkowi. Pasuje zarówno do dań mięsnych, rybnych, jak i bezmięsnych. Przepis bazowany na kochamgotowac na Instagram.
1 mała główka czerwonej kapusty
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
4-6 ogórków kiszonych – pokrojonych w półplastry
1 cebula – obrana, drobniutko posiekana
Sos – wszystkie składniki mieszamy:
100 g jogurtu greckiego
100 g majonezu
2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę
6 łyżek świeżego siekanego koperku
2 łyżek siekanego szczypiorku
15 ml octu z białego wina
Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
Z kapusty usuwamy głęb. Następnie kapustę jak najcieniej szatkujemy (najlepiej na szatkownicy-mandolinie). Następnie, używając rękawic gumowych (czerwona kapusta farbuje dłonie), bardzo dokładnie wygniatamy kapustę dłońmi w misce wraz z solą i cukrem, aż zmięknie. Będziemy również widzieć jak puszcza sok i zmniejsza się jej objętość.
Dobrze wygniecioną kapustę mieszamy z sosem. Doprawiamy ostatecznie do smaku. Odstawiamy surówkę do lodówki, by smaki się połączyły - minimum na godzinę, najlepiej na noc.
Komentarze
Prześlij komentarz