Surówka z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym

Surówka z czerwonej kapusty to jeden z tych dodatków, które od lat nie wychodzą z mody. Kiedyś częściej serwowana w wersji octowej, dziś coraz częściej pojawia się w łagodniejszej, kremowej odsłonie, pełnej świeżych ziół i kontrastów smakowych. To danie, które świetnie odnajduje się zarówno przy tradycyjnym obiedzie, jak i na stole pełnym nowoczesnych inspiracji. Chrupiąca, wyrazista, z lekkim pazurem – idealna, by dodać koloru i smaku nawet najprostszemu posiłkowi. Pasuje zarówno do dań mięsnych, rybnych, jak i bezmięsnych. Przepis bazowany na kochamgotowac na Instagram.

 


1 mała główka czerwonej kapusty

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki cukru

4-6  ogórków kiszonych – pokrojonych w półplastry

1 cebula – obrana, drobniutko posiekana

 

Sos – wszystkie składniki mieszamy:

100 g jogurtu greckiego

100 g majonezu

2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę

6 łyżek świeżego siekanego koperku

2 łyżek siekanego szczypiorku

15 ml octu z białego wina

Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

 

Z kapusty usuwamy głęb. Następnie kapustę jak najcieniej szatkujemy (najlepiej na szatkownicy-mandolinie). Następnie, używając rękawic gumowych (czerwona kapusta farbuje dłonie), bardzo dokładnie wygniatamy kapustę dłońmi w misce wraz z solą i cukrem, aż zmięknie. Będziemy również widzieć jak puszcza sok i zmniejsza się jej objętość.


Dobrze wygniecioną kapustę mieszamy z sosem. Doprawiamy ostatecznie do smaku. Odstawiamy surówkę do lodówki, by smaki się połączyły - minimum na godzinę, najlepiej na noc.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.