Kotlety wieprzowe z sadzonym jajkiem
Ten przepis na kotlety wieprzowe bez panierki wg martin_skoda na Instagram to danie kuchni czeskiej – soczyste kotlety schabowe w połączeniu z jajkiem sadzonym tworzą niezwykle harmonijną całość. Czeska kuchnia to prawdziwa uczta dla miłośników prostych, ale wyrazistych smaków. Ten przepis jest dowodem na to, że klasyka nie potrzebuje wielu składników ani skomplikowanych technik. Mięso pozostaje soczyste dzięki nietypowej metodzie smażenia – najpierw na suchej patelni, a dopiero potem z dodatkiem masła. Do tego chrupiące, złociste ziemniaki i jajko sadzone, które dopełnia całość kremowym żółtkiem. To danie, które w swojej prostocie ma coś niezwykle satysfakcjonującego – idealne na solidny obiad w stylu naszych południowych sąsiadów.
4 kotlety schabowe
4 łyżeczki masła
Sól, pieprz,
4 jajka
8 (lub więcej) małych ziemniaków – ze skórką – dobrze wyszorowanych, przekrojonych na pół, ugotowanych do miękkości w osolonej wodzie
Olej
1. W kotlety schabowe uderzamy kilka razy samą pięścią – wcale nie chcemy ich rozbijać na płasko tłuczkiem w tym przepisie! Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej, suchej patelni (bez masła, bez oleju) przez 2 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej strony. Wówczas na każdym z kotletów układamy po 1 łyżeczce masła, zmniejszamy płomień, i pod przykryciem smażymy jeszcze 3 minuty.
2. Ziemniaki układamy na patelni z rozgrzanym olejem przecięciem do dołu, smażymy, aż będą rumiane.
3. Smażymy jajka sadzone. Na każdym kotlecie układamy po usmażonym jajku sadzonym.
Komentarze
Prześlij komentarz