Aloo Jeera – aromatyczne ziemniaki po indyjsku

Aloo Jeera to klasyczne danie kuchni indyjskiej, w którym ziemniaki łączy się z intensywnym aromatem kminu rzymskiego i kurkumy. Choć potrawa nie jest z natury pikantna, można łatwo dostosować jej ostrość, dodając chili lub ostrą paprykę. Dzięki krótkiej obróbce na patelni ziemniaki zyskują złocistą, lekko chrupiącą skórkę, a świeża kolendra lub natka pietruszki dodaje im orzeźwiającego akcentu. To doskonały dodatek do dań mięsnych lub rybnych lub samodzielna przekąska, np. z dipem jogurtowo-czosnkowym.

 


500 g ziemniaków – obranych, pokrojonych w kostkę ok 2x2 cm

Olej roślinny o neutralnym smaku lub klarowane masło

1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki mielonej kolendry

½ łyżeczki soli

(opcjonalnie – ostra papryka lub chili, jeśli mają być pikantne)


1-2 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry

 

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, że ż będą w 2/3 gotowe – da się wbić już w nie widelec, ale się nie rozpadają, nie są rozgotowane. Dobrze odcedzamy na sicie.


Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy przyprawy oraz ugotowane ziemniaki. Smażymy, mieszając, przez ok.5 minut, aż ziemniaki będą rumiane.


Podajemy posypane natką.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.