Kuskus perłowy z pieczarkami
Kuskus perłowy, znany także jako izraelski, to większa i bardziej sprężysta odmiana klasycznego kuskusu, wytwarzana z pszenicy durum. Choć mniej popularny niż jego drobnoziarnisty kuzyn, doskonale sprawdza się w sałatkach – ma przyjemnie sprężystą strukturę i chłonie aromatyczne dodatki. W tym przepisie świetnie komponuje się z delikatnymi, złocistymi pieczarkami i aromatycznym czosnkiem. Gotujemy go tym razem w bulionie, co nadaje mu głębszego smaku, a całość dopełnia świeży tymianek, natka pietruszki i odrobina soku z cytryny dla lekkiego, ziołowego aromatu. To uniwersalne danie – można je podać na ciepło jako sycący dodatek lub schłodzone jako lekką sałatkę. Idealne na szybki obiad lub kolację.
1 szklanka kuskusu perłowego
1,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżka oleju
250 g pieczarek – pokrojonych (kostka, plastry, półplastry – dowolnie)
2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka tymianku
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
4-6 łyżek siekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
Kuskus perłowy podsmażamy, mieszając, krótko w garnku na 1 łyżce oleju. Wlewamy bulion, gotujemy do miękkości pod przykryciem, ok.10 min (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Odcedzamy, Jeśli po ugotowaniu zostanie trochę wody. Po ugotowaniu warto przemieszać kuskus widelcem, by pozostał sypki.
Na patelni podsmażamy pieczarki. Gdy będą złote, dodajemy czosnek i tymianek.
Ugotowany kuskus mieszamy z podsmażanymi grzybami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i natką. Podajemy na ciepło lub po schłodzeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz