Kuskus perłowy z pieczarkami

Kuskus perłowy, znany także jako izraelski, to większa i bardziej sprężysta odmiana klasycznego kuskusu, wytwarzana z pszenicy durum. Choć mniej popularny niż jego drobnoziarnisty kuzyn, doskonale sprawdza się w sałatkach – ma przyjemnie sprężystą strukturę i chłonie aromatyczne dodatki.  W tym przepisie świetnie komponuje się z delikatnymi, złocistymi pieczarkami i aromatycznym czosnkiem. Gotujemy go tym razem w bulionie, co nadaje mu głębszego smaku, a całość dopełnia świeży tymianek, natka pietruszki i odrobina soku z cytryny dla lekkiego, ziołowego aromatu. To uniwersalne danie – można je podać na ciepło jako sycący dodatek lub schłodzone jako lekką sałatkę. Idealne na szybki obiad lub kolację.

 


1 szklanka kuskusu perłowego

1,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

1 łyżka oleju

250 g pieczarek – pokrojonych (kostka, plastry, półplastry – dowolnie)

2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę

1 łyżeczka tymianku

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu


4-6 łyżek siekanej natki pietruszki

1 łyżka soku z cytryny

 

Kuskus perłowy podsmażamy, mieszając, krótko w garnku na 1 łyżce oleju. Wlewamy  bulion, gotujemy do miękkości pod przykryciem, ok.10 min (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Odcedzamy, Jeśli po ugotowaniu zostanie trochę wody.  Po ugotowaniu warto przemieszać kuskus widelcem, by pozostał sypki.


Na patelni podsmażamy pieczarki. Gdy będą złote, dodajemy czosnek i tymianek.


Ugotowany kuskus mieszamy z podsmażanymi grzybami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i natką. Podajemy na ciepło lub po schłodzeniu.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.