Chutney jabłkowy
Chutney to prawdziwa perełka kuchni – uniwersalny, aromatyczny dodatek, który potrafi odmienić każde danie. Choć wywodzi się z Indii, w Europie zyskał własne warianty i stał się szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii, gdzie podaje się go do serów, mięs i pasztetów. We Francji często towarzyszy foie gras, a w Niemczech i Skandynawii stanowi świetny dodatek do pieczonych mięs i dań z dziczyzny. Wersja jabłkowa ma wyjątkowy, harmonijny smak – łączy naturalną słodycz owoców z kwasowością octu i aromatem przypraw. Idealnie komponuje się z grillowanym mięsem, pasztetami czy dojrzewającymi serami. Można podać go na ciepło lub schłodzić, by wydobyć jeszcze głębsze nuty smakowe. Ten chutney jest błyskawiczny w przygotowaniu – wystarczy kilka minut, by składniki połączyły się w aksamitny, korzenny sos, słodko-kwaśny sos.
1,5 szklanki gotowych jabłek na szarlotkę
½ cebuli – obranej, drobniutko posiekanej
4 łyżki brązowego cukru
100 ml octu jabłkowego lub z białego wina
1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki startej skórki z cytryny
Chili – do smaku
Wszystkie składniki mieszamy w rondlu. Gotujemy razem ok. 5-10 minut, mieszając, by chutney zgęstniał i przybrał konsystencje konfitury. Podajemy na ciepło lub zimno. Po wystygnięciu przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz