Chutney jabłkowy

Chutney to prawdziwa perełka kuchni – uniwersalny, aromatyczny dodatek, który potrafi odmienić każde danie. Choć wywodzi się z Indii, w Europie zyskał własne warianty i stał się szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii, gdzie podaje się go do serów, mięs i pasztetów. We Francji często towarzyszy foie gras, a w Niemczech i Skandynawii stanowi świetny dodatek do pieczonych mięs i dań z dziczyzny. Wersja jabłkowa ma wyjątkowy, harmonijny smak – łączy naturalną słodycz owoców z kwasowością octu i aromatem przypraw. Idealnie komponuje się z grillowanym mięsem, pasztetami czy dojrzewającymi serami.  Można podać go na ciepło lub schłodzić, by wydobyć jeszcze głębsze nuty smakowe. Ten chutney jest błyskawiczny w przygotowaniu – wystarczy kilka minut, by składniki połączyły się w aksamitny, korzenny sos, słodko-kwaśny sos.

 


1,5 szklanki gotowych jabłek na szarlotkę

½ cebuli – obranej, drobniutko posiekanej

4 łyżki brązowego cukru

100 ml octu jabłkowego lub z białego wina

1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki mielonego imbiru

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki startej skórki z cytryny

Chili – do smaku

 

Wszystkie składniki mieszamy w rondlu. Gotujemy razem ok. 5-10 minut, mieszając, by  chutney zgęstniał i przybrał konsystencje konfitury.   Podajemy na ciepło lub zimno. Po wystygnięciu przechowujemy w lodówce do 3 dni.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.