Ziemniaki zapiekane z serem
Zapiekane ziemniaki z serem to jedno z tych dań, które łączą w sobie prostotę i pełnię smaku. To klasyczny comfort food, który można znaleźć w różnych wariantach na stołach od Ameryki po Europę. W tym przepisie kluczową rolę odgrywa wstępne podgotowanie ziemniaków, dzięki czemu są naprawdę miękkie. Dodatek rozmarynu, czosnku i słodkiej papryki sprawia, że całość nabiera wyjątkowego charakteru. To doskonała propozycja zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielny pomysł na danie obiadowe, jeśli wzbogacimy je o np. jajko sadzone i wyrazistą surówkę. Proste składniki, szybkie przygotowanie i niezawodny efekt – oto magia pieczonych ziemniaków.
4 duże ziemniaki – obrane, pokrojone w półcentymetrowe plastry
½ łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżki roztopionego masła
Sól do gotowania
½ szklanki startego na tarce (duże oczka) sera cheddar
1. Ziemniaki podgotowujemy w dobrze osolonej wodzie aż będą pół miękkie. Układamy je w naczyniu do zapiekania.
2. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy przyprawy (ja już nie dodaję tu soli: wystarcza mi słoność z wody do gotowaniu ziemniaków i słoność pochodząca potem z sera, ale każdy robi, jak lubi). Polewamy ziemniaki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 st. Przez ok.10-15 minut – aż będą rumiane. Wówczas posypujemy je serem i wyłączamy piekarnik. Teraz ziemniaki stoją sobie przez kilka minut w zamkniętym piekarniku, aż ser się rozpuści.
Komentarze
Prześlij komentarz