Paj z kurczakiem curry. Chicken Curry Pie

Brytyjska kuchnia słynie z klasycznych, rozgrzewających wypieków, a jednym z jej kulinarnych klejnotów jest pie – chrupiący, złocisty placek skrywający bogate, aromatyczne nadzienie. Choć tradycyjne wersje często bazują na wołowinie lub wieprzowinie, współczesna kuchnia brytyjska uwielbia czerpać inspiracje z całego świata.

Dziś przedstawiam Wam wyjątkowy przepis na Curry Chicken Pie – danie, które idealnie łączy brytyjską miłość do domowych wypieków z egzotycznymi przyprawami rodem z Indii. To hołd dla kuchni anglo-indyjskiej, która narodziła się w niechlubnych czasach kolonialnych i na stałe zagościła na brytyjskich stołach. Soczyste kawałki kurczaka duszone w aksamitnym sosie kokosowym z dodatkiem curry, garam masali i kuminu zamknięte w chrupiącej otoczce z ciasta francuskiego to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Idealny comfort food na chłodne dni – sycący, aromatyczny, a przy tym niezwykle łatwy do przygotowania.

 


Nadzienie:

400 g udek z kurczaka be kości lub filetów z piersi – pokrojonych w drobną kostkę

1 cebula – obrana, posiekana w drobną kostkę

½ zielonej papryki – pokrojonej w drobną kostkę

2 ząbki czosnku, obrane, posiekane

1 łyżeczka świeżego, startego na tarce imbiru

2 łyżeczki curry

1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

1 łyżeczka garam masali

½ łyżeczki kurkumy

Chili – ilość dowolna, do smaku, można pominąć

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka mąki

100 ml mleka kokosowego

100 ml bulionu drobiowego

Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

2 łyżki siekanej natki kolendry lub pietruszki

Olej do smażenia

 

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Jajko do posmarowania ciasta


1. Podsmażamy cebulę wraz z papryką. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy czosnek, imbir oraz przyprawy. Mieszamy. Dodajemy kurczaka. Smażymy, mieszając. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy i mąkę. Ponownie mieszamy dokładnie i chwilę razem smażymy.

2. Wlewamy mleko kokosowe oraz bulion. Dusimy całość na małym ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy natkę.

3. Naczynie do zapiekania o średnicy 20 cm i głębokości co najmniej 4 cm wykładamy przyciętym na wymiar kawałkiem papieru do pieczenia, by zapobiec przywarciu ciasta do dna.


Z ciasta francuskiego najpierw wycinamy kółko o średnicy naczynia do zapiekania, czyli 20 cm – to będzie wierzch zapiekanki. Resztą ciasta wykładamy spół i boki naczynia – tu mamy swobodę działania, możemy dowolnie docinać i łączyć pozostałe ciasto, nie ma to wypływu na urodę potrawy.

Spód nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wykładamy nadzienie. Na wierzchu układamy pozostawiony krążek ciasta. Dokładnie zlepiamy brzegi krążka z bokami. Można palcami zrobić ozdobną falę. Wierzch zapiekanki smarujemy rozmąconym jajkiem i nacinamy na środku na krzyż, by para podczas pieczenia miała którędy wyjść.

Pieczemy zgodnie z przepisem na opakowaniu ciasta francuskiego, aż wierzch będzie rumiany.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.