Paj z kurczakiem curry. Chicken Curry Pie
Brytyjska kuchnia słynie z klasycznych, rozgrzewających wypieków, a jednym z jej kulinarnych klejnotów jest pie – chrupiący, złocisty placek skrywający bogate, aromatyczne nadzienie. Choć tradycyjne wersje często bazują na wołowinie lub wieprzowinie, współczesna kuchnia brytyjska uwielbia czerpać inspiracje z całego świata.
Dziś przedstawiam Wam wyjątkowy przepis na Curry Chicken Pie – danie, które idealnie łączy brytyjską miłość do domowych wypieków z egzotycznymi przyprawami rodem z Indii. To hołd dla kuchni anglo-indyjskiej, która narodziła się w niechlubnych czasach kolonialnych i na stałe zagościła na brytyjskich stołach. Soczyste kawałki kurczaka duszone w aksamitnym sosie kokosowym z dodatkiem curry, garam masali i kuminu zamknięte w chrupiącej otoczce z ciasta francuskiego to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Idealny comfort food na chłodne dni – sycący, aromatyczny, a przy tym niezwykle łatwy do przygotowania.
Nadzienie:
400 g udek z kurczaka be kości lub filetów z piersi – pokrojonych w drobną kostkę
1 cebula – obrana, posiekana w drobną kostkę
½ zielonej papryki – pokrojonej w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, obrane, posiekane
1 łyżeczka świeżego, startego na tarce imbiru
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka garam masali
½ łyżeczki kurkumy
Chili – ilość dowolna, do smaku, można pominąć
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki
100 ml mleka kokosowego
100 ml bulionu drobiowego
Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
2 łyżki siekanej natki kolendry lub pietruszki
Olej do smażenia
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Jajko do posmarowania ciasta
1. Podsmażamy cebulę wraz z papryką. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy czosnek, imbir oraz przyprawy. Mieszamy. Dodajemy kurczaka. Smażymy, mieszając. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy i mąkę. Ponownie mieszamy dokładnie i chwilę razem smażymy.
2. Wlewamy mleko kokosowe oraz bulion. Dusimy całość na małym ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy natkę.
3. Naczynie do zapiekania o średnicy 20 cm i głębokości co najmniej 4 cm wykładamy przyciętym na wymiar kawałkiem papieru do pieczenia, by zapobiec przywarciu ciasta do dna.
Komentarze
Prześlij komentarz