Sałatka z kuskusem perłowym, pieczoną marchewką/dynią i fetą

Kuskus perłowy, znany także jako izraelski, to większa i bardziej sprężysta odmiana klasycznego kuskusu, wytwarzana z pszenicy durum. Choć mniej popularny niż jego drobnoziarnisty kuzyn, doskonale sprawdza się w sałatkach – ma przyjemnie sprężystą strukturę i chłonie aromatyczne dodatki.  W tym przepisie łączymy go z pieczoną marchewką lub dynią piżmową, które pod wpływem cynamonu i karmelizowanego cukru nabierają głębokiego, słodko-korzennego smaku. Całość dopełnia pikantno-miodowy dressing oraz słona feta, tworząc harmonijną mieszankę smaków inspirowaną kuchnią Bliskiego Wschodu. Można ją podać na ciepło jako lekkie danie obiadowe lub schłodzoną – w roli orzeźwiającej sałatki.

 


1 szklanka kuskusu perłowego

2 duże marchewki lub zbliżona ilość dyni piżmowej – obranej, pokrojonej w kostkę

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka cukru

Sól

Pieprz


ser feta – pokrojony w kostkę

siekana natka pietruszki lub kolendry


dressing:

2 łyżki oleju

2 łyżki miodu

1 łyżka octu z białego wina

½ łyżeczki harissy – można więcej


Kuskus perłowy gotujemy pod przykryciem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, Jeśli po ugotowaniu zostanie trochę wody.  Po ugotowaniu warto przemieszać kuskus widelcem, by pozostał sypki.


Marchew lub dynię mieszamy z cynamonem, cukrem i sokiem cytrynowym, dodajemy po szczypcie soli i pieprzu – do smaku. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 10-15 minut – aż warzywa będą złote.


Kuskus mieszamy z dressingiem, warzywami oraz natką. Posypujemy fetą. Podajemy na ciepło lub po schłodzeniu.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.