Sałatka z kuskusem perłowym, pieczoną marchewką/dynią i fetą
Kuskus perłowy, znany także jako izraelski, to większa i bardziej sprężysta odmiana klasycznego kuskusu, wytwarzana z pszenicy durum. Choć mniej popularny niż jego drobnoziarnisty kuzyn, doskonale sprawdza się w sałatkach – ma przyjemnie sprężystą strukturę i chłonie aromatyczne dodatki. W tym przepisie łączymy go z pieczoną marchewką lub dynią piżmową, które pod wpływem cynamonu i karmelizowanego cukru nabierają głębokiego, słodko-korzennego smaku. Całość dopełnia pikantno-miodowy dressing oraz słona feta, tworząc harmonijną mieszankę smaków inspirowaną kuchnią Bliskiego Wschodu. Można ją podać na ciepło jako lekkie danie obiadowe lub schłodzoną – w roli orzeźwiającej sałatki.
1 szklanka kuskusu perłowego
2 duże marchewki lub zbliżona ilość dyni piżmowej – obranej, pokrojonej w kostkę
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
Sól
Pieprz
ser feta – pokrojony w kostkę
siekana natka pietruszki lub kolendry
dressing:
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu
1 łyżka octu z białego wina
½ łyżeczki harissy – można więcej
Kuskus perłowy gotujemy pod przykryciem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, Jeśli po ugotowaniu zostanie trochę wody. Po ugotowaniu warto przemieszać kuskus widelcem, by pozostał sypki.
Marchew lub dynię mieszamy z cynamonem, cukrem i sokiem cytrynowym, dodajemy po szczypcie soli i pieprzu – do smaku. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 10-15 minut – aż warzywa będą złote.
Kuskus mieszamy z dressingiem, warzywami oraz natką. Posypujemy fetą. Podajemy na ciepło lub po schłodzeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz