Brokuły do obiadu jak z restauracji

Brokuły od dawna cieszą się popularnością jako zdrowy dodatek do obiadu, ale często kojarzą się z nudnym, rozgotowanym warzywem bez wyrazu. Tymczasem w najlepszych restauracjach brokuły są chrupiące, pełne smaku i zachwycają intensywną zielenią. Jak osiągnąć ten efekt w domowej kuchni? Kluczem jest odpowiednia technika – krótkie blanszowanie, szybkie schłodzenie i … masło! Masło jest idealnym wzmacniaczem smaku dla warzyw. Dzięki temu brokuły nabierają głębi smaku, pozostając jednocześnie jędrne i apetyczne. Ten przepis pokaże, jak w kilka minut przygotować brokuły, które staną się gwiazdą każdego obiadu.


Brokuł – podzielony na różyczki

Masło, olej

Sól, sok z cytryny – do podania

 

  1. W garnku zagotowujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy różyczki brokułu. Blanszujemy przez 1 minutę. Odcedzamy, i przelewamy zimna wodą, by zatrzymać proces gotowania. Dzięki temu zachowają piękną zieloną barwę. Przekładamy na sito, by woda odciekła.

 

  1. Następnie na patelni rozgrzewamy masło z 1 łyżką oleju (zapobiega przypalaniu się masła). Smażymy brokuły na rozgrzanym maśle, z obu stron, aż będą złote. Podajemy posypane solą i skropione sokiem z cytryny.

 

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney