Aromatyczna mielona wołowina z bakłażanem z patelni

To danie czerpie inspirację z kuchni sefardyjskiej, w której bakłażan, wołowina i korzenne przyprawy tworzą niezrównane połączenie smaków. Żydzi sefardyjscy, zamieszkujący niegdyś Hiszpanię, a później kraje Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego, wnieśli do lokalnych tradycji kulinarnych swoje charakterystyczne techniki gotowania. Aromatyczna kompozycja kuminu, kolendry i cynamonu sprawia, że to proste danie nabiera głębi i orientalnego charakteru. Świetnie komponuje się zarówno z ryżem, jak i chrupiącą pitą, a jego przygotowanie nie wymaga skomplikowanych składników ani długiego czasu w kuchni.



2 łyżki oliwy z oliwek

1 duży bakłażan, pokrojony w kostkę

500g mielonej wołowiny

1 cebula, pokrojona w drobną kostkę

1 czerwona papryka - pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku - obrane, posiekane

1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

1 łyżeczka mielonej kolendry

½ łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka papryki

½ łyżeczki soli-do smaku

¼ łyżeczki czarnego pieprzu-do smaku

1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki lub 1 szklanka passaty pomidorowej

1 łyżka koncentratu pomidorowego

½ szklanki wody lub bulionu

2 łyżki posiekanej pietruszki lub kolendry

Mąka pszenna do bakłażana


1. Podsmażamy bakłażana: rozgrzewamy olej na patelni. Smaż bakłażana wcześniej oprószonego ze wszystkich stron mąką, aż będzie rumiany (około 8 minut). Zdejmujemy z patelni.

2. Smażymy wołowinę: najpierw podsmażamy cebulę i paprykę. Gdy cebula będzie złota, dodajemy czosnek, a następnie wołowinę i przyprawy. Rumienimy mięso, rozdrabniając podczas smażenia.

3. Dodajemy koncentrat, mieszamy. Następnie wlewamy pokrojone w kostkę pomidory/pasatę i wodę/bulion. Dodajemy bakłażana. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.

4. Dodajemy natkę, podajemy z ryżem lub pitą. Ciekawą opcją może być również potraktowanie tak przygotowanego mięsa jako sos do makaronu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.