Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni indyjskiej, znane ze swojego kremowego, bogatego w przyprawy sosu. Jeśli nie lubicie, potrawa nie musi być pikantna, można łatwo dostosować jej ostrość, dodając chili lub ostrą paprykę. Marynowane kawałki kurczaka smażone są na złoto, a następnie łączone z aromatycznym sosem na bazie pomidorów i mleka kokosowego. To danie zachwyca głębią smaku i delikatnie pikantnym charakterem, który można łatwo dostosować do własnych preferencji. Podawane z ryżem basmati lub chlebkiem naan, jest idealnym wyborem na rozgrzewający, pełen egzotycznych aromatów posiłek.

 


500 g mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości – pokrojonych w kostkę

1 cebula – obrana, pokrojona w duża kostkę ok. 2x2 cm

1 papryka czerwona – również pokrojona w podobną kostkę

Siekana natka pietruszki lub kolendry – do posypania gotowego dania


Marynata: (składniki mieszamy)

100 ml jogurty naturalnego

1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonej papryki

1 łyżeczka przyprawy garam masala

½ łyżeczki soli

1 łyżka soku z cytryny


Sos:

1 duża cebula – obrana, drobno posiekana

3 ząbki coznku – obrane, drobno posiekane

1 łyżeczka świeżego imbiru, startego na tarce

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonej papryki

1 łyżeczka przyprawy garam masala

Ew. Chili, jeśli sos ma być ostry – ilość do smaku

1 puszka krojonych pomidorów lub 300 ml passaty pomidorowej

150 ml bulionu

100 ml mleka kokosowego

2 łyżki śmietanki 12% UTH (tzw. słodka śmietanka, nie kwaśna śmietana)

Sól do smaku



1.Pokrojone mięso odstawiamy do marynowania do lodówki na co najmniej pół godzimy. Może być nawet na noc. Smażymy je na niewielkiej ilości oleju, na dobrze rozgrzanej głębokiej patelni, na złoto. Zdejmujemy.


Następnie smażymy cebulę i paprykę. Gdy będą lekko rumiane, również zdejmujemy z patelni.


2. Przygotowujemy sos: smażymy cebulę wraz  z czosnkiem, imbirem i przyprawami, dodajemy pomidory/passatę, i ucieramy blenderem na gładką pastę. Rozprowadzamy pastę bulionem, dodajemy mleko kokosowe i śmietankę.


3. Do sosu dodajemy usmażonego kurczaka, paprykę i cebulę. Mieszamy. Dusimy danie na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 15 minut. Doprawiamy solą do smaku.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.