Szybkie domowe chapati

Chapati to jedne z najstarszych i najprostszych indyjskich placków, które od wieków stanowią podstawowy element tamtejszej kuchni. Są lekkie, delikatnie chrupiące na brzegach i elastyczne w środku, dzięki czemu świetnie sprawdzają się jako dodatek do curry, sosów czy hummusu. Przygotowanie ich w domu jest niezwykle szybkie i wymaga jedynie kilku podstawowych składników. Kluczem do idealnych chapati jest cienkie wałkowanie i odpowiednia technika smażenia, dzięki której na powierzchni pojawiają się charakterystyczne bąbelki. To doskonały sposób na domowy smak Indii w zaledwie kilkanaście minut.

250 g maki pszennej

150 ml lekko ciepłej wody

2/3 łyżeczki soli


1 łyżka oleju


Olej do smażenia

 

Mąkę, wodę, sól i olej mieszamy. Ciasto wyrabiamy – najlepiej robotem kuchennym z hakami, przez ok. 8 minut. Wyrobione ciasto zagniatamy dłońmi. Dzielimy na 8 kawałków. Każdy kawałek rozwałkujemy bardzo cieniutko, na grubość naleśnika, nadając mu podłużny kształt.


Rozgrzewamy patelnię. Spryskujemy ją olejem (jeśli nie macie oleju w sprayu, wlejcie kroplę na patelnię i rozsmarujcie ją łopatka do naleśników na większej powierzchni. Na tym układamy placek. Gdy zaczną się robić bąbelki, przekładamy placem na druga stronę.  




Dla każdego placka spryskujemy patelnię olejem: bez tego tak ładnie nie bąbelkują, i mogą się za szybko przypalać. Cały proces smażenia jest bardzo szybki – najlepiej mieć od razu przygotowane rozwałkowane wszystkie placki.


Gotowe placki przekładamy na talerz, który nakrywamy folią – jeśli będziemy przechowywać je z dostępem powierza – zrobią się twarde.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.