Paj w stylu włoskiej porchetty
Brytyjskie paje to jedno z najbardziej kultowych dań wyspiarskiej kuchni – sycące, aromatyczne i otulone złocistym ciastem. W tym przepisie przenosimy się jednak do Włoch, inspirując się porchettą – pieczoną wieprzowiną pachnącą ziołami i czosnkiem. Dzięki połączeniu mielonej wieprzowiny, wędzonego boczku i aromatycznych przypraw, nadzienie zyskuje bogaty, głęboki smak, który dodatkowo podbijają parmezan i odrobina białego wina. Całość zapieczona w chrupiącym cieście tworzy danie idealne na rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi. To hołd dla tradycyjnych smaków, ale w nowoczesnym, nieoczywistym wydaniu! Paj możemy podać z podkreślającym jego smak sosem – przepis również poniżej.
500 g mięsa mielonego wieprzowego – najlepiej łopatka
100 g boczku wędzonego – pokrojonego w paseczki
1 nieduża cebula – obrana, drobniutko posiekana
1 łyżka ziaren kopru włoskiego – podprażonych na suchej patelni, utłuczonych w moździerzu
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka szałwii
1 łyżeczka tymianku
3 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane
½ łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki soli – do smaki
½ łyżeczki wędzonej papryki
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 łyżki maki pszennej
2 łyżki białego wina
150 ml śmietanki 12% UHT
4 łyżki startego parmezanu, grana padano lub sera cheddar
½ łyżeczki musztardy
Olej do smażenia
1. Na niewielkiej ilości oleju rumienimy boczek i cebulę. Dodajemy mięso mielone i przyprawy. Mieszamy, i chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając, aż mięso przestanie być surowe.
2. Wówczas dodajemy mąkę – mieszamy. Po chwili wlewamy wino i śmietankę. Dodajemy ser i musztardę. Dusimy całość na małym ogniu, aż mięso zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia do zapiekania wyłożonego ciastem.
3. Naczynie do zapiekania o średnicy 20 cm i głębokości co najmniej 4 cm wykładamy przyciętym na wymiar kawałkiem papieru do pieczenia, by zapobiec przywarciu ciasta do dna.
Sos do paja
Można również użyć klasycznego sou pietruszkowego.
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
50 ml białego wina
1 łyżeczka musztardy Dijon
½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego – podprażonych na suchej patelni, utłuczonych drobno w moździerzu
1 ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki rozmarynu
Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
Na patelni robimy jasną zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzamy ją bulionem, dodajemy wino oraz przyprawy. Gotujemy, mieszając, ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można sos przecedzić przez sito by pozbyć się kawałków przypraw, lub pozostawić go w stylu rustykalnym, z widocznymi przyprawami.
Komentarze
Prześlij komentarz