Kartacze /cepeliny z mięsem wg Makłowicza
Kartacze są jednym z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie podlaskim, popularne są również na Litwie (wówczas pojawiają się jako cepeliny). Niekiedy są one faszerowane nie tylko mięsem, lecz też kiszoną kapustą lub grzybami. Niektóre gospodynie nadziewają kartacze również makiem lub serem. W 2005 roku ostały wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przepis z książki Robert Makłowicza "Smaki łowi Makłowicz przez cztery pory roku". Robiłam z połowy porcji.
1,5 kg ziemniaków
100 g mąki pszennej
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
2 jajka
sól
500g mielonej
wieprzowiny (użyłam z łopatki)
1 cebula
6 ząbków czosnku
1 jajko
1 łyżka majeranku
sól i świeżo mielony
czarny pieprz do smaku
okrasa: boczek, cebula
Połowę ziemniaków obrać
i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, przecisnąć
przez praskę.
Drugą połowę ziemniaków
obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć sok. Ziemniaki surowe od razu
wymieszać z jajkami i ugotowanymi ziemniakami - wówczas masa nie ściemnieje.
Wyciśnięty sok odstawić
na kilka minut i odczekać, aż na dnie zbierze się krochmal. Sok zlać, krochmal
dodać do masy ziemniaczanej wraz z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Doprawiamy
masę do smaku solą, by nie była mdła, i wyrabiamy, podsypując wg. potrzeb mąką,
aż przestanie się kleić do dłoni.
Mięso mieszamy z
obraną, bardzo drobno posiekaną cebulą, obranym przeciśniętym czosnkiem,
jajkiem i majerankiem. doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem - masa
powinna być wyrazista w smaku, by po ugotowaniu nie pozostała mdła.
Z ciasta odrywamy kulkę
wielkości mandarynki, formujemy z niej placuszek. Nadziewamy mięsem i zlepiamy
brzegi, formując w dłoniach podłużną kluskę o zwężających się brzegach.
Kartacze wkładać na
wrzącą, osoloną wodę po kilka sztuk, tak, by się nie sklejały.
Od momentu wypłynięcia
na wierzch gotować ok. 10 minut.
Podawać okraszone
obraną, drobno posiekaną cebulą, podsmażoną wraz z pokrojonym w kostkę
boczkiem.
Z połowy podanej tu
porcji wyszło mi 9 sztuk.
Komentarze
Prześlij komentarz