Naleśniki a la ruskie, farsz do pierogów ruskich

"Ruskie" to jedne z najbardziej popularnych i lubianych nadzień do pierogów. Ich nazwa wywodzi się nie od Rosji, lecz od Rusi Czerwonej, krainy historycznej w południowo-wschodniej Polsce i na południowo-zachodniej Ukrainie. Pierogi ruskie z Chrząstawy zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa dolnośląskiego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tym razem, zamiast pierogów, zrobiłam pyszne naleśniki z ruskim nadzieniem. Bardzo polecam albo w ramach smakowitej odmiany dla fanów nadzienia, bądź dla osób, które nie mają możliwości lub czasu na przygotowanie pierogów. Jeśli ktoś chce użyć tego farszu do pierogów, polecam przepis na ciasto, który  znajduje się tutaj (klik).


250 g ziemniaków
250 g białego sera półtłustego
1 duża cebula
15 dag boczku wędzonego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

olej do smażenia


1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
W międzyczasie smażymy naleśniki.
Cebulę obieramy, drobno siekamy. Rumienimy na niewielkiej ilości oleju wraz z drobno pokrojonym boczkiem.

2. Odcedzone, lekko ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę biały ser oraz zrumienioną cebulę z boczkiem.
Masę doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nadzienie powinno być w smaku wyraziste i pieprzne.

3. Nadziewamy naleśniki. Nam najbardziej smakują zrumienione na maśle. W ten sposób można również odgrzać naleśniki, które nam pozostały.

Z podanej porcji wychodzi nadzienie do 6 dużych i pożywnych naleśników.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu