Naleśniki a la ruskie, farsz do pierogów ruskich
"Ruskie" to jedne z najbardziej popularnych i lubianych nadzień do pierogów. Ich nazwa wywodzi się nie od Rosji, lecz od Rusi Czerwonej, krainy historycznej w południowo-wschodniej Polsce i na południowo-zachodniej Ukrainie. Pierogi ruskie z Chrząstawy zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa dolnośląskiego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tym razem, zamiast pierogów, zrobiłam pyszne naleśniki z ruskim nadzieniem. Bardzo polecam albo w ramach smakowitej odmiany dla fanów nadzienia, bądź dla osób, które nie mają możliwości lub czasu na przygotowanie pierogów. Jeśli ktoś chce użyć tego farszu do pierogów, polecam przepis na ciasto, który znajduje się tutaj (klik).
250 g ziemniaków
250 g białego sera
półtłustego
1 duża cebula
15 dag boczku wędzonego
sól i świeżo zmielony
czarny pieprz
olej do smażenia
1. Ziemniaki gotujemy
do miękkości w lekko osolonej wodzie.
W międzyczasie smażymy
naleśniki.
Cebulę obieramy, drobno
siekamy. Rumienimy na niewielkiej ilości oleju wraz z drobno pokrojonym
boczkiem.
2. Odcedzone, lekko
ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy przeciśnięty przez
praskę biały ser oraz zrumienioną cebulę z boczkiem.
Masę doprawiamy do
smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nadzienie powinno być w smaku
wyraziste i pieprzne.
3. Nadziewamy
naleśniki. Nam najbardziej smakują zrumienione na maśle. W ten sposób można
również odgrzać naleśniki, które nam pozostały.
Z podanej porcji
wychodzi nadzienie do 6 dużych i pożywnych naleśników.
Komentarze
Prześlij komentarz