Kluski śląskie
Kluski śląskie to sztandarowe danie tej kuchni, uwielbiane także w innych regionach. Idealnie pasują jako dodatek do mięs. Można podawać je także samodzielnie z sosami (np. grzybowym) i surówką. Przepis z książki "Śląska kucharka doskonała" Elżbiety Łabońskiej, wyd. Fundacja dla Śląskiego Instytutu Naukowego, 1989. Kluski śląskie wpisane są na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz osobno śląskiego.
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
sól do smaku
ew. 1 jajko*
Ziemniaki umyć, obrać,
pokroić na kawałki. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić,
przecisnąć przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki ułożyć w misce, powierzchnię
wyrównać. Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć. W powstałe miejsce wsypać
tyle samo mąki ziemniaczanej plus jedną łyżkę więcej. Dodać ponownie wyjęte
ziemniaki. Masę posolić do smaku i wyrobić. Z masy formować jednakowej
wielkości kulki (wielkości małej mandarynki), tocząc je w dłoniach. Za pomocą
małego palca lub trzonka drewnianej łyżki zrobić w każdej wgłębienie. Kluski
układać na desce wysypanej mąką ziemniaczaną.
Kluski wykładać na wrzącą
osoloną wodę. Po włożeniu delikatnie zamieszać od dna łyżką, by się nie
przykleiły. Gotować do wypłynięcia, miękkość sprawdzić na 1 sztuce - czas
gotowania zależny od wielkości klusek.
* można do masy dodać 1
jajko, choć Łabońska tego nie robi.
Komentarze
Prześlij komentarz