Pasta z tuńczyka z ogórkiem

W zależności od nastroju, możemy użyć świeżego lub tostowego pieczywa, przygotowując z niego grzanki. W obu wersjach ta pasta - sałatka z tuńczyka smakuje świetnie.


2 puszki tuńczyka
pieczywo - świeże lub tostowe

sos:

1/2 szklanki keczupu
1/4 szklanki majonezu
1 - 2 łyżki zalewy od ogórków konserwowych
1 ogórek konserwowy, jak najdrobniej posiekany w kostkę
1/2 małej cebuli, jak najdrobniej posiekanej w kostkę
1 łyżka siekanego koperku + dodatkowy koperek do dekoracji

Składniki sos mieszamy. Tuńczyka dokładnie odcedzamy z oleju bądź zalewy. Możemy wymieszać rybę z sosem lub najpierw posmarować pieczywo sosem, a następnie ułożyć na wierzchu rybę (bardziej dekoracyjna wersja).  Gotowe kanapki posypujemy siekanym koperkiem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu