Klasyczna pasta z makreli

Klasyczna, ponieważ taką robiła moja Mama, odkąd pamiętam. Jest to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Kiedyś, kiedy w polskich sklepach nie były dostępne egzotyczne przyprawy ani wymyślne dodatki, potrafiono robić przepyszne potrawy, ponieważ siła smaku tkwi najczęściej w prostocie.


1 makrela wędzona
1 średnia cebula
1 łyżka majonezu ( lub 2, jeśli makrela jest wyjątkowo duża)
ew. sól i czarny pieprz

Makrelę dokładnie oddzielić od ości.
Cebulę obrać i drobno posiekać - powinno być jej dużo.

Rybę wymieszać z cebulą i majonezem. Ew. doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać ze świeżym pieczywem.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu