Pierogi z mięsem
Jeśli chodzi o pierogi z mięsem, to domowym z całą pewnością nie dorównuje żaden kupny, gotowy produkt. Tutaj jakość ma podstawowe znaczenie. Nie jest to może obiad, jaki przygotujemy, wracając zmęczeni do domu o 20.00, ale w mniej zajęte dni zdecydowanie warto samodzielnie zrobić pierogi - smak wynagrodzi naszą pracę. Warto też ułatwić sobie zadanie, rozkładając przygotowanie pierogów na 2 dni - jeśli pierwszego dnia wieczorem ugotujemy mięso, robienie pierogów drugiego dnia idzie już naprawdę szybko. Bonusem jest także pyszny rosół.
na nadzienie:
500 g karkówki wieprzowej lub łopatki
1 cebula
1 ząbek czosnku
20 g masła
sól
pieprz
na ciasto:
1/2 kg mąki
2 jajka
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki ciepłej wody
do gotowania mięsa:
1 cebula
1 mała marchewka
kawałek pietruszki
sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie
1. Mięso pokroić w kawałki, ugotować do miękkości wraz z obraną,
przekrojoną cebulą, obraną, przekrojoną marchewką, obranym kawałkiem pietruszki
i przyprawami do smaku. (około 2 godziny).
Mięso wyjąć z rosołu, ostudzić.
Rosół można wykorzystać do obiadu, doprawiając go do smaku i podając z
makaronem.
2. Obraną, posiekaną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości masła, aż będzie
szklista. Zemleć razem z ugotowanym mięsem i ząbkiem czosnku (w maszynce do
mięsa lub malakserze). Następnie do masy dodać rozpuszczone masło, wymieszać.
Doprawić mięso do smaku solą i pieprzem, by było wyraziste.
3. Mąkę przesiać przez sito do miski ( ważne, by była dobrze napowietrzona).
W środku mąki zrobić dołek, wbić jajka, dodać sól i śmietanę. Na końcu wlać
wodę i wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Jeśli się będzie kleić, podsypać
więcej mąki.
Dobrze wyrobione ciasto pozostawić na 15 min w misce przykrytej ściereczką,
by odpoczęło.
Następnie podzielić ciasto na 3 części. Każdą część rozwałkowywać po kolei
na placek grubości ok 3 mm. Wycinać kółka ( foremką lub szklanką). Nakładać po
łyżeczce farszu po czym dokładnie sklejać brzeg pieroga, by się nie rozpadł
przy gotowaniu.
Zagotować wodę z łyżką oleju. Pierogi wkładać do garnka z gotująca się wodą
partiami ( w zależności od wielkości garnka - ja gotuję po 10 szt. na raz). Od
momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię i powtórnego zagotowania się wody,
gotować ok. 10 min.
Pierogi można podać od razu, lub odgrzać je potem na parze bądź w kuchence
mikrofalowej. Można ja także potem zrumienić na patelni.
Okrasa:
- kilka plastrów boczku zrumienionego z dodatkiem masła
- zrumienione masło
- zrumienione masło z przeciśniętym ząbkiem czosnku
Ilość na ok. 40 pierogów.
Komentarze
Prześlij komentarz