Kotlety z jajek na twardo

Kotlety z jajek to bardzo smaczna propozycja obiadowa, łatwa i dość szybka w wykonaniu. Świetnie pasują do nich ziemniaczki oraz wyrazisty w smaku dodatek, jak kiszone ogórki, kiszona kapusta, pomidory z cebulka czy marynowane buraczki. Ich smak znakomicie podkreśli również sos chrzanowy (tak, jak na dolnym zdjęciu) lub musztardowy. Kotlety dobrze znoszą odgrzewanie. Kotlety z jajek znane są w Polsce od dawna; w latach 80. i 90. dwudziestego wieku podawane były często jako przykład bardzo ekonomicznego posiłku. Można je przygotować w tracycyjnym kształcie lub w postaci wegetariańskich burgerów. Wówczas smakują przepysznie w burgerowej bułce z ulubionymi dodatkami.

8 jajek
1 łyżeczka sody kuchennej (sody oczyszczonej)
8 łyżek drobno startego parmezanu (ew. twardego sera żółtego)
2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno siekanego koperku
1-2 ząbki czosnku - przeciśnięte
2 łyżeczki musztardy
1 jajko surowe
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
bułka tarta

Olej do smażenia + 1 łyżeczka masła
8 jajek gotujemy na twardo, dodając do wody 1 łyżeczkę sody kuchennej, dzięki czemu jajka będzie łatwo obrać ze skorupek. Ugotowane jajka studzimy pod zimną wodą na tyle, by nie parzyły dłoni, po czym obieramy i ścieramy na drobnej tarce.



Dodajemy drobno starty parmezan, obrany, przeciśnięty ząbek czosnku, drobno siekaną natkę pietruszki, koperek, musztardę oraz surowe jajko. Dokładnie mieszamy po czym doprawiamy masę do smaku solą i czarnym pieprzem, by nie była mdła (ważne!).




Dodajemy ok. 2 łyżki bułki tartej (w zależności od gęstości masy), dokładnie całość wyrabiamy.


Z masy formujemy w dłoniach 8 kotletów. Obtaczamy je dokładnie w bułce tartej i smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju z masłem ze wszystkich stron na złoto.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu