Kotlety z jajek na twardo
Kotlety
z jajek to bardzo smaczna propozycja obiadowa, łatwa i dość szybka w wykonaniu.
Świetnie pasują do nich ziemniaczki oraz wyrazisty w smaku dodatek, jak kiszone
ogórki, kiszona kapusta, pomidory z cebulka czy marynowane buraczki. Ich smak
znakomicie podkreśli również sos chrzanowy (tak, jak na dolnym zdjęciu) lub musztardowy. Kotlety dobrze znoszą odgrzewanie. Kotlety z jajek znane są
w Polsce od dawna; w latach 80. i 90. dwudziestego wieku podawane były często
jako przykład bardzo ekonomicznego posiłku. Można je przygotować w tracycyjnym kształcie lub w postaci wegetariańskich burgerów. Wówczas smakują przepysznie w burgerowej bułce z ulubionymi dodatkami.
8
jajek
Dodajemy drobno starty parmezan, obrany, przeciśnięty ząbek czosnku, drobno siekaną natkę pietruszki, koperek, musztardę oraz surowe jajko. Dokładnie mieszamy po czym doprawiamy masę do smaku solą i czarnym pieprzem, by nie była mdła (ważne!).
Dodajemy ok. 2 łyżki bułki tartej (w zależności od gęstości masy), dokładnie całość wyrabiamy.
Z masy formujemy w dłoniach 8 kotletów. Obtaczamy je dokładnie w bułce tartej i smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju z masłem ze wszystkich stron na złoto.
1
łyżeczka sody kuchennej (sody oczyszczonej)
8 łyżek drobno startego parmezanu (ew. twardego sera żółtego)
2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno siekanego koperku
1-2 ząbki czosnku - przeciśnięte
2 łyżeczki musztardy
1 jajko surowe
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
bułka tarta
8 łyżek drobno startego parmezanu (ew. twardego sera żółtego)
2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno siekanego koperku
1-2 ząbki czosnku - przeciśnięte
2 łyżeczki musztardy
1 jajko surowe
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
bułka tarta
Olej
do smażenia + 1 łyżeczka masła
8
jajek gotujemy na twardo, dodając do wody 1 łyżeczkę sody kuchennej, dzięki
czemu jajka będzie łatwo obrać ze skorupek. Ugotowane jajka studzimy pod zimną
wodą na tyle, by nie parzyły dłoni, po czym obieramy i ścieramy na drobnej
tarce.
Dodajemy drobno starty parmezan, obrany, przeciśnięty ząbek czosnku, drobno siekaną natkę pietruszki, koperek, musztardę oraz surowe jajko. Dokładnie mieszamy po czym doprawiamy masę do smaku solą i czarnym pieprzem, by nie była mdła (ważne!).
Dodajemy ok. 2 łyżki bułki tartej (w zależności od gęstości masy), dokładnie całość wyrabiamy.
Z masy formujemy w dłoniach 8 kotletów. Obtaczamy je dokładnie w bułce tartej i smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju z masłem ze wszystkich stron na złoto.
Komentarze
Prześlij komentarz