Quiche z szynką, serem i pieczarkami. Tarta z szynką, serem i pieczarkami.
Czy wiecie, dlaczego przepis ma podwójną nazwę i jaka jest różnica
między qiuche (wym. kisz] a tartą? Obydwa wypieki składają się z ciasta
wypełnionego nadzieniem. W przypadku tarty nadzienie to może być słodkie lub
wytrawne. W quiche nadzienie zazwyczaj jest wytrawne. Najsłynniejszym
reprezentantem quiche jest quiche lorraine z Francji. Jeśli chodzi o ciasto, to
do obu wypieków używa się ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego. W czym
zatem tkwi różnica? Otóż, nadzienie w quiche zawsze jest zalewane kremem
śmietanowo-jajecznym. W tarcie - nie koniecznie. Zatem, wypiek zalany kremem
śmietanowo jajecznym możemy nazwać zarówno tartą, jak i quiche, natomiast wypiek
bez zalewy (lub z inna zalewą) zawsze będzie tartą.
1 opakowanie (400 g) świeżego, chłodzonego ciasta drożdżowego
niesłodkiego (nazywanego też spodem do pizzy)*
200 g szynki
1 cebula
1 szklanka startego sera
żółtego
250 g pieczarek
olej lub oliwa do
smażenia
zalewa:
3 jajka
1 szklanka śmietanki UHT
18% ("słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
3 płaskie łyżki mąki
ziemniaczanej
1 łyżeczka soli (do
smaku)
1. Okrągłą formę do
pieczenia tart wykładamy ciastem (nie zdejmując ciasta z papieru, w który jest
zawinięte.
Odcinamy nadmiar ciasta np. nożycami kuchennymi. Puste miejsca z boku formy
uzupełniamy ścinkami ciasta. Dookoła brzegu ciasta robimy ozdobne wzorki,
przyszczypując co jakiś czas ciasto palcami.
2. Na cieście układamy
kolejno równomiernymi warstwami:
- pokrojoną w kostkę
szynkę, zrumienioną lekko na niewielkiej ilości oliwy wraz z obraną, siekaną
cebulą;
- starty ser żółty;
- pokrojone w większą
kostkę pieczarki, lekko zrumienione na niewielkiej ilości oliwy.
3. Quiche zalewamy kremem
z jajek dokładnie rozmąconych ze śmietanką i mąką, dosolonym do smaku (smak
powinien być wyrazisty). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.
C przez 20-25 minut, aż brzegi i wierzch będą złote.
Quiche wyjmujemy z
piekarnika i pozostawiamy na ok. 15 minut, by trochę przestygł.
Znakomicie smakuje
zarówno na ciepło, jak i na zimno. dobrze znosi odgrzewanie i transport.
Piekłam w formie o średnicy 28 cm i wysokości 3 cm.
* Można użyć również
ciasta francuskiego.
Komentarze
Prześlij komentarz