Jajka w sosie musztardowym
Jajka w sosie musztardowym idealnie sprawdzają się jako ciepłe śniadanie lub
kolacja, zwłaszcza, że całość się szybko przygotowuje. Jeśli zaś podamy je z ziemniakami i surówką, mamy smaczny, pożywny obiad.
4-6 jajek
125 ml mleka lub smietanki UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
125 ml wody
4-6 łyżeczek musztardy
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
1. Jajka ugotować na twardo. ( 6 minut ) W
międzyczasie zrobić sos.
2. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę. Smażyć,
mieszając, aż będzie złota.
Dodać mleko z wodą, gotować ok. 2. min, aż zgęstnieje.
Dodać musztardę i doprawić solą i pieprzem.
Ugotowane jajka przelać zimną wodą, obrać i
przekroić na pół. Podawać z gorącym sosem.
Pasuje do nich świeże pieczywo, natomiast z ziemniakami
mogą stanowić lekki obiad.
Komentarze
Prześlij komentarz