Jajka w sosie musztardowym

Jajka w sosie musztardowym idealnie sprawdzają się jako ciepłe śniadanie lub kolacja, zwłaszcza, że całość się szybko przygotowuje. Jeśli zaś podamy je z ziemniakami i surówką, mamy smaczny, pożywny obiad. 


4-6 jajek
125 ml mleka lub smietanki UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany) 
125 ml wody
4-6 łyżeczek musztardy
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku



1. Jajka ugotować na twardo. ( 6 minut ) W międzyczasie zrobić sos.


2. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę. Smażyć, mieszając, aż będzie złota.
Dodać mleko z wodą, gotować ok. 2. min, aż zgęstnieje. Dodać musztardę i doprawić solą i pieprzem.

Ugotowane jajka przelać zimną wodą, obrać i przekroić na pół. Podawać z gorącym sosem.

Pasuje do nich świeże pieczywo, natomiast z ziemniakami mogą stanowić lekki obiad.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu