Kotlety wieprzowe duszone w kremowym sosie


Wieprzowina to bardzo uniwersalne mięso, pozwalające na przygotowanie mnóstwa różnorodnych smakowo potraw. Dziś zapraszam na coś bardzo smacznego i wyjątkowo prostego w przygotowaniu: delikatne i miękkie kotlety wieprzowe w kremowym sosie.




8-10 kotletów ze schabu wieprzowego

sól+ świeżo mielony czarny pieprz + mąka pszenna
3-4 cebule - obrane, pokrojone w pióra
1-2 ząbki czosnku - obrane, posiekane
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki czerwonego wina
2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
1-2 łyżki śmietany 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
oliwa z oliwek / olej do smażenia

1. Kotlety wieprzowe bardzo lekko rozbijamy (dosłownie po 2-3 uderzenia). Oprószamy solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące. Rumienimy na niewielkiej ilości oliwy z obu stron na złoto. Przekładamy do naczynia do zapiekania z pokrywą.

2. Na tej samej patelni szklimy obraną, pokrojoną w pióra cebulę z czosnkiem. Dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy wino i czekamy chwilę, aż zacznie wrzeć.
Zalewamy kotlety. Dodajemy bulion, tymianek i pieprz.

3. Nakrywamy naczynie pokrywą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 1,5 godziny.

Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy śmietankę oraz doprawiamy ostatecznie do smaku wg potrzeby solą i pieprzem.

Podajemy z ziemniakami puree, kaszą, makaronem, kopytkami, lub kluskami śląskimi.

Na zdjęciu widzicie także Sałatkę z zielonych ogórków w occie.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu