Kotlety wieprzowe duszone w kremowym sosie
Wieprzowina to bardzo uniwersalne mięso, pozwalające
na przygotowanie mnóstwa różnorodnych smakowo potraw. Dziś zapraszam na coś
bardzo smacznego i wyjątkowo prostego w przygotowaniu: delikatne i miękkie
kotlety wieprzowe w kremowym sosie.
8-10 kotletów ze schabu wieprzowego
sól+ świeżo mielony czarny pieprz + mąka pszenna
3-4 cebule - obrane, pokrojone w pióra
1-2 ząbki czosnku - obrane, posiekane
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki czerwonego wina
2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
1-2 łyżki śmietany 12% (tzw. "słodkiej"
śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
oliwa z oliwek / olej do smażenia
1. Kotlety wieprzowe
bardzo lekko rozbijamy (dosłownie po 2-3 uderzenia). Oprószamy solą i pieprzem
oraz obtaczamy w mące. Rumienimy na niewielkiej ilości oliwy z obu stron na
złoto. Przekładamy do naczynia do zapiekania z pokrywą.
2. Na tej samej patelni szklimy
obraną, pokrojoną w pióra cebulę z czosnkiem. Dodajemy mąkę, mieszamy.
Następnie dodajemy wino i czekamy chwilę, aż zacznie wrzeć.
Zalewamy kotlety. Dodajemy bulion, tymianek i pieprz.
3. Nakrywamy naczynie
pokrywą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 1,5 godziny.
Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy śmietankę oraz
doprawiamy ostatecznie do smaku wg potrzeby solą i pieprzem.
Podajemy z ziemniakami puree, kaszą, makaronem,
kopytkami, lub kluskami śląskimi.
Komentarze
Prześlij komentarz