Tarta z fetą, boczkiem i pomidorami
Pyszna, pożywna tarta, wyśmienita zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Idealna nie tylko w domu, lecz także jako przekąska w pracy, na uczelni czy na
piknikach.
1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego
1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego
6 plastrów boczku
wędzonego
1 - 2 pomidory
250 g sera typu feta
125 ml gęstej kwaśniej śmietany 12% lub 18%
2 jajka rozmiar M
1 łyżeczka suszonego tymianku
ew. papryka chili w płatkach
świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
ew. sól
Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni.
Miksujemy fetę ze śmietaną i jajkami, dodajemy usmażony boczek wraz z wytopionym tłuszczem. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli potrzeba, również solą, lecz pamiętajmy, że feta jest już słona.
W dopasowanej wielkością formie do pieczenia rozkładamy na płasko ciasto francuskie (wraz z papierem, na którym ono jest). Zaginamy po ok. 1 cm ciasta z każdej strony do wewnątrz, tworząc brzeg. Ca cieście rozkładamy równą warstwą przygotowane wcześniej nadzienie. Na wierzchu układamy pokrojone w cienkie plastry pomidory. Posypujemy tymiankiem i ew. płatkami papryki chili.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C ok. 25 minut, aż brzegi będą rumiane a nadzienie zapieczone.
1 - 2 pomidory
250 g sera typu feta
125 ml gęstej kwaśniej śmietany 12% lub 18%
2 jajka rozmiar M
1 łyżeczka suszonego tymianku
ew. papryka chili w płatkach
świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
ew. sól
Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni.
Miksujemy fetę ze śmietaną i jajkami, dodajemy usmażony boczek wraz z wytopionym tłuszczem. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli potrzeba, również solą, lecz pamiętajmy, że feta jest już słona.
W dopasowanej wielkością formie do pieczenia rozkładamy na płasko ciasto francuskie (wraz z papierem, na którym ono jest). Zaginamy po ok. 1 cm ciasta z każdej strony do wewnątrz, tworząc brzeg. Ca cieście rozkładamy równą warstwą przygotowane wcześniej nadzienie. Na wierzchu układamy pokrojone w cienkie plastry pomidory. Posypujemy tymiankiem i ew. płatkami papryki chili.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C ok. 25 minut, aż brzegi będą rumiane a nadzienie zapieczone.
Komentarze
Prześlij komentarz