Sałatka z zielonych ogórków w occie. Gurkensalad
Poniższy pomysł to pyszna sałatka z ogórków w
słodko-octowej zalewie, popularna w Niemczech i Austrii. Znakomicie podkreśla
smak zarówno potraw mięsnych, jak i rybnych.
1-2 ogórki długie szklarniowe
125 ml wody
125 ml octu (używam octu winnego)
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka siekanej natki koperku
Z podanych składników przygotować zalewę. Ewentualnie dodać więcej cukru
lub soli do smaku - zalewa powinna być wyraźnie słodko octowa w smaku.
Ogórki (nie obieramy) pokroić bardzo cienko, w plastry o grubości ok. 2 mm.
Najlepiej nadaje się do tego szatkownica.
Ogórki wymieszać z zalewą, pozostawić do zamarynowania na co najmniej 30
minut (można dłużej). Odsączać z zalewy dopiero przed samym podaniem.
wonderful!
OdpowiedzUsuńI'm glad to hear that :)
Usuńvery nice!
OdpowiedzUsuńhttps://www.cookclickndevour.com/palak-paneer-recipe-restaurant-style/
Thank you
Usuńile ja sie naszukałam mojego ulubionego przepisu na kapuśniak rosyjski!!!! :) szkoda, że stary blog został usunięty :((( na szczęście przepis na zupę został udostępniony na innej platformie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj, to nie ja usunęłam starego bloga! Zamknięto platformę blox.pl, na której był, ten sam los spotkał wszystkie blogi,które tam były. Dla mnie było to prawdziwym nieszczęściem. Staram się obudować bloga tutaj, co nie jest łatwe,bo po ponad 10 latach blogowania miałam tam ok. 2 tys.przepisów :) W końcu jednak wszystko tu przeniosę. Cieszę się, że znalazłaś przepis, możesz powiedzieć,gdzie? Pozdrawiam serdecznie!
UsuńWitaj ponownie! Przepis na kapuśniak rosyjski juz jest :) https://passionfruitprzepisy.blogspot.com/2020/09/kapusniak-rosyjski.html Miałam ostatnio spore problemy techniczne. Zapraszam do odwiedzin bloga :)
UsuńGdzie Pani się podziewa?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie Wiolets
Miałam kłopoty techniczne. Niedługo wracam. Pozdrawiam serdecznie!
Usuń