Uniwersalny, łatwy i pyszny sos chrzanowy


Sos chrzanowy idealnie pokreśli smak wszelkiego rodzaju mięs: nadaje się bowiem do mięs duszonych, do pieczeni i do kotletów, zarówno schabowych, jak i mielonych. Będzie wspaniałym dodatkiem do ryb, jak również do jajek na twardo. Prosty i łatwy w wykonaniu, przemieni „zwykły” obiad w wyjątkowe danie.

1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka zimnej śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
½ szklanki bulionu warzywnego
6-8 łyżeczek startego chrzanu (może być ze słoika, użyjmy jednak chrzanu bez dodatków, nie śmietankowego)
Ew. sól do smaku

W rondelku podgrzewamy masło. Dodajemy mąkę. Mieszamy, tworząc jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją, cały czas mieszając, zimną śmietanką. Następnie dodajemy bulion. Zmniejszamy płomień i gotujemy sos przez 5 minut.
Wówczas dodajemy chrzan (ilość – do smaku, w zależności od preferowanej intensywności sosu). Doprawiamy do smaku solą.

Uwaga: sosu z chrzanem nie gotujemy powtórnie, by nie stracił wyrazistego smaku.
Jeśli chcecie przygotować sos z dużym wyprzedzeniem, a potem podgrzewać, zróbcie samą „bazę”, do której dodacie chrzan przed samym podaniem.  

Smak sosu ciekawie zaostrzy także dodatek 1 łyżeczki soku z cytryny – spróbujcie, czy odpowiada wam również taka wersja.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu