Uniwersalny, łatwy i pyszny sos chrzanowy
Sos chrzanowy idealnie pokreśli smak wszelkiego rodzaju mięs:
nadaje się bowiem do mięs duszonych, do pieczeni i do kotletów, zarówno
schabowych, jak i mielonych. Będzie wspaniałym dodatkiem do ryb, jak również do
jajek na twardo. Prosty i łatwy w wykonaniu, przemieni „zwykły” obiad w
wyjątkowe danie.
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka zimnej śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki,
nie kwaśnej śmietany)
½ szklanki bulionu warzywnego
6-8 łyżeczek startego chrzanu (może być ze słoika, użyjmy jednak
chrzanu bez dodatków, nie śmietankowego)
Ew. sól do smaku
W rondelku podgrzewamy masło. Dodajemy mąkę. Mieszamy, tworząc
jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją, cały czas mieszając, zimną śmietanką.
Następnie dodajemy bulion. Zmniejszamy płomień i gotujemy sos przez 5 minut.
Wówczas dodajemy chrzan (ilość – do smaku, w zależności od
preferowanej intensywności sosu). Doprawiamy do smaku solą.
Uwaga: sosu z chrzanem nie gotujemy powtórnie, by nie stracił
wyrazistego smaku.
Jeśli chcecie przygotować sos z dużym wyprzedzeniem, a potem podgrzewać,
zróbcie samą „bazę”, do której dodacie chrzan przed samym podaniem.
Smak sosu ciekawie zaostrzy także dodatek 1 łyżeczki soku z
cytryny – spróbujcie, czy odpowiada wam również taka wersja.
Komentarze
Prześlij komentarz