Zupa jabłkowa z kluseczkami naleśnikowymi
Gorąco?
Mam propozycję dla osób, które chcą zjeść smacznie, nie spędzając przy tym dużo
czasu w kuchni. To lekka zupa jabłkowa, którą przygotujecie w zaledwie kilka
minut. Do tego kluseczki z naleśników – najlepiej przygotować je sobie
dzień wcześniej, i zrobić dużą porcję. Zupa świetnie smakuje zarówno na ciepło,
jak i w temperaturze pokojowej. Można schłodzić ją również w lodówce i podać
udekorowaną bitą śmietaną.
1
duży słoik musu/przecieru jabłkowego (750 g)
½
dużego słoika krojonych w kostkę jabłek z cynamonem (można pominąć, lecz ja
lubię, jak zupa ma dzięki nim bardziej zróżnicowaną strukturę. Jeśli je
pomijacie, dajcie w to miejsce ½ łyżeczki cynamonu do zupy)
1
łyżka mąki ziemniaczanej
½
szklanki zimnej słodkiej śmietanki UHT 12%
1
łyżeczka soku z cytryny
4
naleśniki pokrojone w paski
Masło
do smażenia
Kwaśna
śmietana lub bita śmietana do dekoracji
1. W
garnku podgrzewamy sok jabłkowy wraz z musem jabłkowym. Gdy zacznie wrzeć,
wlewamy śmietankę rozmieszaną z mąką ziemniaczaną i dodajemy prażone jabłka z
cynamonem. Gdy zupa zawrze, gotujemy 1 minutę i zestawiamy z ognia.
Dodajemy sok z cytryny.
2.
Gdy zupa się gotuje, na patelni, na maśle, rumienimy kluski z naleśników.
Komentarze
Prześlij komentarz