Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym to jeden z tych klasyków, które warto robić bez udziwnień, ale z dbałością o strukturę i balans smaków. Delikatne kulki z łopatki wieprzowej, obtoczone w mące ziemniaczanej, gotujemy bezpośrednio w sosie – dzięki temu mięso chłonie aromaty, a sam sos staje się jedwabisty i pełen umami. Do tego kasza, ryż lub puree ziemniaczane,  i mamy pełne, domowe danie.

500 g mielonej łopatki wieprzowej
sól, pieprz
opcjonalnie: 1 łyżeczka majeranku
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (do obtoczenia)

Sos koperkowy:

2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 płaska łyżka mąki pszennej
300 ml bulionu (warzywny lub drobiowy)
100 ml śmietanki uht 12%
1 duży pęczek koperku
1–2 łyżeczki soku z cytryny
sól, biały pieprz
szczypta cukru
  1. Formujemy pulpety z mięsa doprawionego solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem. Obtaczamy je delikatnie w mące ziemniaczanej. Odstawiamy na czas przygotowania sosu.

  2. W rondlu rozpuszczamy masło z olejem, dodajemy mąkę pszenną i smażymy chwilę, mieszając trzepaczką, aż powstanie jasna zasmażka.

  3. Wlewamy bulion cienkim strumieniem, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu 3–4 minuty, aż sos zgęstnieje.

  4. Układamy pulpety w sosie, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15–20 minut. Nie mieszamy zbyt intensywnie – pulpety są delikatne.

  5. Jeśli danie podajemy od razu: dolewamy śmietankę, dodajemy koperek i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze chwilę bez przykrycia, doprawiamy do smaku i podajemy.

    Jeśli danie będzie jedzone później: odstawiamy pulpety w sosie bez dodatków. Dopiero przed podaniem podgrzewamy je delikatnie, dolewamy śmietankę, dodajemy świeży koperek i sok z cytryny, mieszamy i chwilę gotujemy – tylko tyle, by wszystko się połączyło.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza