Pulpeciki w sosie koperkowym
Pulpety w sosie koperkowym to jeden z tych klasyków, które warto robić bez udziwnień, ale z dbałością o strukturę i balans smaków. Delikatne kulki z łopatki wieprzowej, obtoczone w mące ziemniaczanej, gotujemy bezpośrednio w sosie – dzięki temu mięso chłonie aromaty, a sam sos staje się jedwabisty i pełen umami. Do tego kasza, ryż lub puree ziemniaczane, i mamy pełne, domowe danie.
500 g mielonej łopatki wieprzowej
sól, pieprz
opcjonalnie: 1 łyżeczka majeranku
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (do obtoczenia)
Sos koperkowy:
2 łyżki masła1 łyżka oleju
1 płaska łyżka mąki pszennej
300 ml bulionu (warzywny lub drobiowy)
100 ml śmietanki uht 12%
1 duży pęczek koperku
1–2 łyżeczki soku z cytryny
sól, biały pieprz
szczypta cukru
-
Formujemy pulpety z mięsa doprawionego solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem. Obtaczamy je delikatnie w mące ziemniaczanej. Odstawiamy na czas przygotowania sosu.
-
W rondlu rozpuszczamy masło z olejem, dodajemy mąkę pszenną i smażymy chwilę, mieszając trzepaczką, aż powstanie jasna zasmażka.
-
Wlewamy bulion cienkim strumieniem, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu 3–4 minuty, aż sos zgęstnieje.
-
Układamy pulpety w sosie, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15–20 minut. Nie mieszamy zbyt intensywnie – pulpety są delikatne.
Jeśli danie podajemy od razu: dolewamy śmietankę, dodajemy koperek i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze chwilę bez przykrycia, doprawiamy do smaku i podajemy.
Jeśli danie będzie jedzone później: odstawiamy pulpety w sosie bez dodatków. Dopiero przed podaniem podgrzewamy je delikatnie, dolewamy śmietankę, dodajemy świeży koperek i sok z cytryny, mieszamy i chwilę gotujemy – tylko tyle, by wszystko się połączyło.
Komentarze
Prześlij komentarz