Drobiowe klopsiki w sosie butter chicken
Choć butter chicken kojarzy się z kawałkami kurczaka z tandooru, w tej wersji wykorzystujemy go nieco inaczej – zamiast tradycyjnych kawałków dodajemy delikatne, doprawione indyjskimi przyprawami drobiowe klopsiki. Dzięki temu potrawa staje się bardziej domowa i uniwersalna, zachowując jednocześnie całą maślano-pomidorową głębię oryginału. To świetny przykład, jak klasyczny przepis z Delhi może zmienić się w coś zupełnie nowego, ale wciąż rozpoznawalnego.
Klopsiki (ok. 20 małych):
500 g mielonego drobiu (pierś z kurczaka lub indyk)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 mała cebula drobno starta
1 ząbek czosnku, starty
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
½ łyżeczki garam masali
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Składniki na sos:
2–3 łyżki masła klarowanego lub zwykłego
2 łyżki oleju (żeby masło się nie paliło)
1 duża cebula, drobno posiekana
3–4 ząbki czosnku, posiekane
ok. 2 cm świeżego imbiru, startego
500 g passaty pomidorowej
2–3 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
½ łyżeczki mielonego chili (lub do smaku)
1–2 łyżeczki cukru (wyrównuje kwasowość pomidorów)
150 ml śmietanki uht 12%
sól do smaku
dodatkowe 2–3 łyżki masła na koniec
opcjonalnie świeża kolendra do podania
Przygotowanie klopsików:
1. Wszystko mieszamy w misce do połączenia składników.
2. Formujemy małe kulki (jak na pulpety).
3. Obsmażamy krótko na patelni z odrobiną oleju, żeby złapały kolor, albo pieczemy 10–12 minut w 200°C. Nie muszą być w pełni gotowe – dojdą w sosie.
Sos:
1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej z masłem. Wrzucamy cebulę i smażymy do złocistości. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy jeszcze minutę, aż puszczą aromat.
2. Wsypujemy przyprawy: garam masalę, kolendrę, kmin, chili. Podsmażamy chwilę, żeby uwolniły się olejki. Wlewamy passatę. Gotujemy 10–15 minut na małym ogniu, aż zgęstnieje i straci surowy smak.
3. Blendujemy sos na gładko (to klucz do aksamitnej konsystencji).
4. Wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i sól do smaku.
5. Wrzucamy podsmażone klopsiki do sosu, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 10–15 minut, aż klopsiki będą ugotowane w środku.
Na koniec dodajemy dodatkowe 2–3 łyżki masła i ewentualnie świeżą kolendrę.
Podajemy z ryżem lub chlebkiem naan.
Komentarze
Prześlij komentarz