Kurczak faszerowany marchewką i rodzynkami

Ten kurczak jest lekkim, aromatycznym daniem, w którym słodycz miodowo-cytrusowego sosu pięknie podkreśla naturalny smak mięsa. Marchewka i rodzynki w farszu dodają delikatnej słodyczy i tekstury, miodowo-pomarańczowy dressing dopełnia całość, tworząc pełną, harmonijną kompozycję pełną prawdziwie świątecznych, ciepłych smaków. To danie idealnie sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i elegancką kolację, bo przygotowuje się je łatwo i szybko, a efekt jest prawdziwie świąteczny i jak z eleganckiej restauracji.


Na kurczaka:

2 filety z kurczaka

1 średnia marchewka - starta - grube oczka

Garść rodzykek

1 mała posiekana cebula

1 łyżeczka oliwy

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1/2 łyżeczki cynamonu

sól, pieprz

Mąka do obtoczenia


Na sos:

1 łyżka musztardy (np. dijon)

1 łyżka miodu

sok z ½ cytryny

sok z ½ pomarańczy

skórka otarta z ½ pomarańczy

1 łyżeczka oliwy z oliwek

szczypta soli

szczypta chili w proszku lub odrobina drobno posiekanej świeżej chili

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


1. Farsz:

– Na małej patelni podsmażamy na łyżeczce oliwy cebulę i marchewkę 2–3 min, aż zmiękną.

– Dodajemy rodzynki, czosnek, kumin i cynamon, mieszamy jeszcze minutę. Odkładamy do przestudzenia.


2. Kurczak:

– Filet nacinamy wzdłuż, tworząc kieszonkę.

– Wkładamy farsz, oprószamy kurczaka solą i pieprzem, spinamy wykałaczką, po czym obtaczamy w mące.

– Smażymy na odrobinie oliwy na średnim ogniu po 2–3 min z każdej strony, aż się zrumieni.

– Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 10 min, żeby doszedł w środku.

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 10 minut, zanim zaczniemy kroić mięso.


3. Sos:

– W rondelku mieszamy musztardę, miód, sok z cytryny i pomarańczy, skórkę z pomarańczy, chili, szczyptę soli i mąkę ziemniaczaną.

– Podgrzewamy na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje.

– Zdejmujemy z ognia i energicznie ubijamy trzepaczką, powoli wlewając oliwę, aż sos się połączy i nabierze aksamitnej konsystencji.


4. Podanie:

– Kurczaka kroimy w plastry, układamy na talerzu.

– Polewamy ciepłym sosem, resztę podajemy w małym naczynku obok.

– Dla ozdoby można posypać ziarnami granatu lub świeżą natką.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza