Kurczak faszerowany marchewką i rodzynkami
Ten kurczak jest lekkim, aromatycznym daniem, w którym słodycz miodowo-cytrusowego sosu pięknie podkreśla naturalny smak mięsa. Marchewka i rodzynki w farszu dodają delikatnej słodyczy i tekstury, miodowo-pomarańczowy dressing dopełnia całość, tworząc pełną, harmonijną kompozycję pełną prawdziwie świątecznych, ciepłych smaków. To danie idealnie sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i elegancką kolację, bo przygotowuje się je łatwo i szybko, a efekt jest prawdziwie świąteczny i jak z eleganckiej restauracji.
Na kurczaka:
2 filety z kurczaka
1 średnia marchewka - starta - grube oczka
Garść rodzykek
1 mała posiekana cebula
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz
Mąka do obtoczenia
Na sos:
1 łyżka musztardy (np. dijon)
1 łyżka miodu
sok z ½ cytryny
sok z ½ pomarańczy
skórka otarta z ½ pomarańczy
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta chili w proszku lub odrobina drobno posiekanej świeżej chili
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1. Farsz:
– Na małej patelni podsmażamy na łyżeczce oliwy cebulę i marchewkę 2–3 min, aż zmiękną.
– Dodajemy rodzynki, czosnek, kumin i cynamon, mieszamy jeszcze minutę. Odkładamy do przestudzenia.
2. Kurczak:
– Filet nacinamy wzdłuż, tworząc kieszonkę.
– Wkładamy farsz, oprószamy kurczaka solą i pieprzem, spinamy wykałaczką, po czym obtaczamy w mące.
– Smażymy na odrobinie oliwy na średnim ogniu po 2–3 min z każdej strony, aż się zrumieni.
– Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 10 min, żeby doszedł w środku.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 10 minut, zanim zaczniemy kroić mięso.
3. Sos:
– W rondelku mieszamy musztardę, miód, sok z cytryny i pomarańczy, skórkę z pomarańczy, chili, szczyptę soli i mąkę ziemniaczaną.
– Podgrzewamy na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje.
– Zdejmujemy z ognia i energicznie ubijamy trzepaczką, powoli wlewając oliwę, aż sos się połączy i nabierze aksamitnej konsystencji.
4. Podanie:
– Kurczaka kroimy w plastry, układamy na talerzu.
– Polewamy ciepłym sosem, resztę podajemy w małym naczynku obok.
– Dla ozdoby można posypać ziarnami granatu lub świeżą natką.
Komentarze
Prześlij komentarz