Pieczony łosoś pomarańczowy
Łosoś pieczony z pomarańczami i aromatycznym dressingiem nawiązuje do tradycji kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej, gdzie cytrusy, miód, przyprawy i oliwa tworzą charakterystyczne, słodko-owocowe połączenia. Podczas pieczenia sok z owoców i przypraw zamienia się w pachnącą glazurę, która otula rybę i podkreśla jej delikatność. To prosty sposób, by wprowadzić do codziennego menu odrobinę egzotyki – danie, które równie dobrze sprawdzi się w eleganckim wydaniu, jak i na szybki rodzinny obiad.
Filety łososia
1 pomarańcza
Sól i pieprz
Dressing - składniki mieszamy:
Sok z połowy pomarańczy
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
1 łyżeczka słodniej papryki
1/2 łyżeczki imbiru
1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę
1. Zdejmujemy skórę z łososia, usuwamy duże ości.
2. Połowę pomarańczy kroimy w cieniutkie plastry (z drugiej połowy zetrzemy skórkę i wyciśniemy sok do dressingu).
3. Oczyszczone filety układamy w naczyniu do zapiekania na plastrach pomarańczy. Oprószamy solą i pierzem.
Następnie smarujemy z wierzchu dressingiem.
4. Rybę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 20-25 minut, aż wierzch będzie rumiany a ryba przestanie być surowa (sprawdzamy widelcem).
Możemy podać posypaną natką pietruszki, kolendry, lub ziarnami granatu.
Komentarze
Prześlij komentarz