Pieczony łosoś pomarańczowy

Łosoś pieczony z pomarańczami i aromatycznym dressingiem nawiązuje do tradycji kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej, gdzie cytrusy, miód, przyprawy i oliwa tworzą charakterystyczne, słodko-owocowe połączenia. Podczas pieczenia sok z owoców i przypraw zamienia się w pachnącą glazurę, która otula rybę i podkreśla jej delikatność. To prosty sposób, by wprowadzić do codziennego menu odrobinę egzotyki – danie, które równie dobrze sprawdzi się w eleganckim wydaniu, jak i na szybki rodzinny obiad.


Filety łososia

1 pomarańcza

Sól i pieprz


Dressing - składniki mieszamy:

Sok z połowy pomarańczy

1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

2 łyżki miodu

1 łyżka musztardy

1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju

1 łyżeczka słodniej papryki

1/2 łyżeczki imbiru

1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę


1. Zdejmujemy skórę z łososia, usuwamy duże ości.

2. Połowę pomarańczy kroimy w cieniutkie plastry (z drugiej połowy zetrzemy skórkę i wyciśniemy sok do dressingu).

3. Oczyszczone filety układamy w naczyniu do zapiekania na plastrach pomarańczy. Oprószamy solą i pierzem.

Następnie smarujemy z wierzchu dressingiem.

4. Rybę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 20-25 minut, aż wierzch będzie rumiany a ryba przestanie być surowa (sprawdzamy widelcem).

Możemy podać posypaną natką pietruszki, kolendry, lub ziarnami granatu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza