Polędwiczka w sosie pieczarkowym

Polędwiczka wieprzowa od lat uchodzi za jedno z najbardziej cenionych mięs w  kuchni – jest delikatna, soczysta i szybko się przyrządza, dlatego często pojawia się zarówno na codziennych stołach, jak i podczas uroczystych obiadów. W połączeniu z aksamitnym sosem pieczarkowym z dodatkiem śmietanki, czosnku i odrobiny sosu sojowego zyskuje wyjątkową głębię smaku i elegancki charakter. To klasyczne, a zarazem proste danie, które można przygotować w mniej niż pół godziny. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, ale także wtedy, gdy chcemy podać coś efektownego bez spędzania długich godzin w kuchni.

1 polędwiczka wieprzowa, ok. 500 g – pokrojona w 2 cm plastry

mąka pszenna do obtoczenia

1 cebula – obrana, drobno posiekana

300 g pieczarek – pokrojonych w cienkie półplasterki

1 ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę

150 ml śmietanki UHT 12%

100 ml wody lub bulionu drobiowego

1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego – dla koloru

Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

 

Olej i masło do smażenia

 

  1. Każdy plaster polędwiczki rozbijamy lekko dłonią (nie tłuczkiem) – wystarczy nacisnąć palcami, by się rozpłaszczyła. Obtaczamy plastry w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem 1 łyżki masła na złoto z obu stron. Zdejmujemy z patelni.

 

  1. Na tej samej patelni rumienimy cebulę z pieczarkami. Dodajemy śmietankę i bulion, czosnek, sos sojowy oraz sól i pieprz – do smaku.

 

  1. Wkładamy polędwiczki, polewamy sosem. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje i ładnie są zredukuje. Podajemy z puree ziemniaczanym, ryżem lub kaszą.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney