Fasolka po bawarsku z kiełbasą i papryką
To danie wywodzi się z kulinarnej tradycji Europy Środkowej, gdzie łączenie fasoli z kiełbasą i aromatycznymi przyprawami było od wieków popularnym sposobem na stworzenie sycącego posiłku. Podobne potrawy pojawiały się na stołach w Niemczech, Austrii i Polsce, szczególnie w chłodniejszych miesiącach, kiedy potrzebne było jedzenie pożywne i rozgrzewające. Nasza wersja, wzbogacona o wędzoną paprykę, sos Worcester i zioła, łączy klasyczny smak z lekko nowoczesnym twistem. To świetna propozycja na rodzinny obiad lub kolację w stylu rustykalnym – podawana z chrupiącym pieczywem idealnie zaspokoi głód i rozgrzeje w chłodny wieczór. A co najważniejsze – przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, więc sprawdzi się zawsze wtedy, gdy chcesz podać coś pysznego i pożywnego bez długiego stania przy garnkach.
500 g białek kiełbasy parzonej – bez osłonki, pokrojonej w grube plastry
1 duża cebula – obrana, drobno posiekana
1 zielona papryka – pokrojona w drobną kostkę
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek. Można ewentualnie pominąć)
1-2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę
2 puszki białej fasoli – odlanej z zalewy, ale nie płukanej
Ok.150=200 ml wody lub bulionu drobiowego
2 łyżki sosu worcester
1 łyżeczka cukru
Sól i świeżo zmielo0ny czarny pieprz – do smaku
Olej do smażenia
- Na dużej, głębokiej patelni rumienimy, mieszając, kiełbasę, cebule i paprykę.
- Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: słodką i wędzoną paprykę, tymianek, majeranek i kumin. Mieszamy, i smażymy razem przez 1 minutę.
- Dodajemy fasolę, czosnek, bulion, sos Worcester, i cukier. Mieszamy. Gotujemy potrawę na małym ogniu, aż sos trochę zgęstnieje, ok 8 minut. Doprawiamy do smaku sola i/lub pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz