Klopsiki drobiowe w pysznym sosie a la Coq au Vin

Klasyczne francuskie Coq au Vin to jedno z najsłynniejszych dań kuchni europejskiej – aromatyczny kurczak duszony w czerwonym winie z warzywami, boczkiem i ziołami. W tej wersji tradycyjny przepis został odświeżony i uproszczony: zamiast całego kurczaka przygotowujemy delikatne klopsiki drobiowe, które w połączeniu z winno-warzywnym sosem nabierają wyjątkowej głębi smaku. To świetny przykład na to, jak wyrafinowaną francuską klasykę można podać w formie rodzinnego, codziennego obiadu. Danie jest efektowne, a przy tym proste do zrobienia – gotowe w mniej niż godzinę, idealne zarówno na zwykły dzień tygodnia, jak i na elegancką kolację. Inspiracją do tej wariacji był pomysł chefalextrim z Instagrama.

 


Na klopsiki:

500 g mielonego mięsa z kurczaka

1 jajko

¼ szklanki bułki tartej

½ łyżeczki tymianku

½ łyżeczki czosnku granulowanego

Sól i świeżo zmielony pieprz – do smaku

Mąka do obtoczenia

 

Sos:

1 duża cebula – obrana, drobno posiekana

1 duża marchewka – obrana, pokrojona w drobną kostkę

1 łodyga selera naciowego – drobno posiekana

250 g pieczarek – pokrojonych w pół -plastry

100 g boczku wędzonego

1 łyżka mąki pszennej

100 ml czerwonego wina

200 ml bulionu drobiowego

1 liść laurowy

1 łyżeczka tymianku

Sól i świeżo zmielony pieprz – do smaku

 

  1. Klopsiki: mieszamy mięso, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Formujemy małe klopsiki, które obtaczamy w mące.
  2. Rozgrzewamy olej na dużej, głębokiej patelni, i rumienimy klopsiki ze wszystkich stron. Zdejmujemy z patelni.
  3. Na tej samej patelni rumienimy boczek, po czym zdejmujemy. Następnie rumienimy warzywa: cebulę, marchewkę, seler i pieczarki. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy ponownie boczek.
  4. Wsypujemy mąkę, po czym wlewamy wino. Mieszamy, i zagotowujemy.  Dodajemy bulion i przyprawy.
  5. Dodajemy klopsiki do sosu, mieszamy, przykrywamy, i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney