Klopsiki drobiowe w pysznym sosie a la Coq au Vin
Klasyczne francuskie Coq au Vin to jedno z najsłynniejszych dań kuchni europejskiej – aromatyczny kurczak duszony w czerwonym winie z warzywami, boczkiem i ziołami. W tej wersji tradycyjny przepis został odświeżony i uproszczony: zamiast całego kurczaka przygotowujemy delikatne klopsiki drobiowe, które w połączeniu z winno-warzywnym sosem nabierają wyjątkowej głębi smaku. To świetny przykład na to, jak wyrafinowaną francuską klasykę można podać w formie rodzinnego, codziennego obiadu. Danie jest efektowne, a przy tym proste do zrobienia – gotowe w mniej niż godzinę, idealne zarówno na zwykły dzień tygodnia, jak i na elegancką kolację. Inspiracją do tej wariacji był pomysł chefalextrim z Instagrama.
Na klopsiki:
500 g mielonego mięsa z kurczaka
1 jajko
¼ szklanki bułki tartej
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki czosnku granulowanego
Sól i świeżo zmielony pieprz – do smaku
Mąka do obtoczenia
Sos:
1 duża cebula – obrana, drobno posiekana
1 duża marchewka – obrana, pokrojona w drobną kostkę
1 łodyga selera naciowego – drobno posiekana
250 g pieczarek – pokrojonych w pół -plastry
100 g boczku wędzonego
1 łyżka mąki pszennej
100 ml czerwonego wina
200 ml bulionu drobiowego
1 liść laurowy
1 łyżeczka tymianku
Sól i świeżo zmielony pieprz – do smaku
- Klopsiki: mieszamy mięso, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Formujemy małe klopsiki, które obtaczamy w mące.
- Rozgrzewamy olej na dużej, głębokiej patelni, i rumienimy klopsiki ze wszystkich stron. Zdejmujemy z patelni.
- Na tej samej patelni rumienimy boczek, po czym zdejmujemy. Następnie rumienimy warzywa: cebulę, marchewkę, seler i pieczarki. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy ponownie boczek.
- Wsypujemy mąkę, po czym wlewamy wino. Mieszamy, i zagotowujemy. Dodajemy bulion i przyprawy.
- Dodajemy klopsiki do sosu, mieszamy, przykrywamy, i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz